Politie stopt zestienduizend zaken vanwege personeelstekort

De politie heeft dit jaar duizenden onderzoeken stopgezet, omdat er niet genoeg rechercheurs beschikbaar zijn. Het gaat om aangiftes en registraties van misdrijven waarvan er een gerede kans is dat de politie ze kan oplossen, omdat er aanknopingspunten zijn zoals sporen. Tot november gaat het om meer dan zestienduizend zaken, blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd.

Op dit moment heeft de politie ruim veertigduizend zaken in behandeling. Daarnaast liggen nog bijna 23.000 nieuwe zaken op de plank. Dat zijn bijvoorbeeld winkelovervallen of geweldsincidenten, waarvoor nu nog geen capaciteit is. De zaken liggen te wachten op beschikbare rechercheurs. Het komt ook voor dat andere zaken prioriteit krijgen. Hoe deze cijfers in eerdere jaren lagen kan de politie op dit moment niet zeggen.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de politie met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Die maakte deze maand bekend dat de politie er eenmalig 91 miljoen euro bij krijgt om de inzetbaarheid van agenten te vergroten.