Politie waarschuwt voor toename aantal incidenten met nepwapens

Het aantal incidenten met nepvuurwapens neemt toe, aldus de politie bij de start van een campagne tegen het gebruik van nepwapens. Vooral in Rotterdam ziet de politie een grote stijging. In de eerste vijf maanden van 2018 zijn al 350 incidenten met nepwapens gemeld.

Dat is landelijk gezien een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. In Rotterdam, Amsterdam, Noord-Nederland en in Limburg worden flinke toenames van incidenten en inbeslagnames gemeld. De stijging is opvallend, aangezien tussen 2010 en 2016 het aantal in beslag genomen nepwapens afnam. In 2017 zijn 237 nepwapens in beslag genomen.

Om de trend tegen te gaan, start de politie maandag een nieuwe campagne. Op sociale media gaan bekende vloggers aandacht voor het probleem vragen. Daarnaast gaan agenten langs bij scholen in het basis- en middelbaar onderwijs om uitleg te geven. De politie wil duidelijk maken dat nepwapens moeilijk van echte te onderscheiden zijn. Agenten nemen in dergelijke gevallen geen enkel risico, waardoor bijvoorbeeld kinderen onder schot kunnen worden genomen. Onlangs werden bij een incident met een nepwapen in Eindhoven nog een onderhandelaar en een arrestatieteam opgeroepen.

Het tijdstip van de campagne is bewust gekozen. Volgens de politie is na de zomervakantie doorgaans een piek te zien in het aantal meldingen van nepwapens. Jongeren nemen de replica’s bijvoorbeeld mee na een vakantie in het buitenland of bestellen ze via internet.