Sirene luchtalarm blijven jaar langer in gebruik

Het luchtalarm, dat elke eerste maandag van de maand afgaat, blijft een jaar langer te horen. De sirene zou per 1 januari 2020 verdwijnen, maar minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de Tweede Kamer laten weten dat die datum niet haalbaar is. Het uitstel is volgens de minister nodig omdat het versturen van een NL-Alert naar mobiele telefoons nog niet voldoende werkt in de grensstreek.

Daarnaast wil een aantal veiligheidsregio’s de sirenes ‘overnemen’, bijvoorbeeld in de buurt van de chemische industrie, en daar moeten nog afspraken over gemaakt worden. In 2016 werd aangekondigd dat het luchtalarm op termijn zal verdwijnen, omdat waarschuwingsberichtjes naar mobiele telefoons (NL-Alert), calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media veel gerichter ingezet kunnen worden.

Het verdwijnen van het luchtalarm werd vorige maand nog ter discussie gesteld door burgemeester Paans van Alblasserdam. In februari gingen de sirenes in zijn gemeente niet af toen er een irriterende stof ontsnapte uit een lekkende tankauto. Er werd wel een NL-Alert verstuurd, maar volgens de burgemeester kon niet iedereen die ontvangen op zijn telefoon. Paans vindt NL-Alert daarom nog geen goed alternatief voor het luchtalarm.

Grapperhaus heeft gezegd dat een definitief voorstel om te stoppen met de sirene, die officieel het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) heet, nog aan de Tweede Kamer zal worden voorgelegd.