
Ondermijning, cybercrime, verbinding zorg en veiligheid, jeugdoverlast en drugscriminaliteit zijn de belangrijkste onderwerpen in integrale veiligheidsplannen van gemeenten. Bij het opstellen van integrale veiligheidsplannen werken gemeenten vaker samen. Dat blijkt uit onderzoek door het CCV.
De meeste adviseurs Openbare Orde & Veiligheid (96 procent) werken met een integraal veiligheidsplan. Dat is 2 procent meer dan in het vorige onderzoek uit 2018.
Een gemeente heeft de regierol bij het ontwikkelen van het integraal veiligheidsbeleid. Ze zorgt voor afstemming met (veiligheids)partners, zoals politie en Openbaar Ministerie en met interne afdelingen. Meer dan de helft (54 procent) van de OOV’ers geeft in het onderzoek aan dat zij het veiligheidsplan in samenwerking met andere gemeenten maakt. De samenwerking met andere gemeenten is met 10 procent toegenomen in vergelijking met 2018.
Van de respondenten geeft 56 procent aan vooral de oren en ogen in wijk heel belangrijk te vinden bij het opstellen van het veiligheidsplan. Meer respondenten zeggen dat inwoners echt mee worden genomen in het proces om tot prioriteiten in het veiligheidsplan te komen.
Van de OOV’ers geeft 97 procent aan dat zij ondermijning als een van de prioriteiten heeft gesteld voor het integraal veiligheidsplan. Op de tweede plaats (77 procent) staat cybercrime. Deze twee thema’s worden gevolgd door verbinding zorg en veiligheid, jeugdoverlast en drugscriminaliteit.
64 procent van de respondenten zegt ondersteuning te kunnen gebruiken bij het uitvoeren van hun veiligheidsbeleid. De behoefte aan ondersteuning is het grootst bij ondermijning (61 procent), cybercrime (47 procent), jeugdige aanwas uit de criminaliteit houden (30 procent), verbinding zorg en veiligheid (30 procent) en mensenhandel (23 procent).