Tbs’er belt zelf ontsnappingspoging door

Een patiënt van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum heeft dinsdag een ontsnappingspoging zelf gemeld. De man wist tot aan de buitendeur te komen, maar werd bij de receptie betrapt. Even later belde hij de regionale omroep om zijn verhaal te doen.

“De beveiliging in De Rooyse Wissel is niet goed en dat heb ik hiermee aangetoond”, aldus de tbs’er tegen 1Limburg. De tbs-kliniek heeft het verhaal bevestigd. “Vanmiddag is een patiënt erin geslaagd achter een medewerker mee te lopen richting de receptie,” aldus De Rooyse Wissel op zijn website. “Dit had niet mogen gebeuren. Door alert optreden van sociotherapeuten en medewerkers van de receptie is hij tegengehouden en terug naar de afdeling gebracht. Uiteraard doen wij onderzoek hoe dit heeft kunnen gebeuren en nemen wij maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen.”

De man zou in de kliniek zitten voor twee zware mishandelingen. Hij wilde weg omdat hij sinds 1 mei geen recht op verlof meer heeft na agressief gedrag. De ontsnappingspoging zelf verliep simpel. De patiënt liep achter een medewerker aan die kennelijk niets merkte. “Vlak voordat de deur in het slot viel, duwde ik hem weer open”, vertelde de man tegen 1Limburg. “En daarna ben ik gewoon verder gelopen. Bij de volgende deur deed ik hetzelfde.” Bij de buitendeur greep het personeel in. Na een gesprek met zijn behandelaars is hij teruggebracht naar zijn afdeling.

Het is niet de eerste keer dat De Rooyse Wissel in opspraak komt. Een maand geleden werd een medewerkster van de tbs-kliniek aangerand en mishandeld in het activiteitencentrum. Twee jaar geleden gebeurde dat ook al. Enkele jaren geleden bleek dat patiënten van de kliniek makkelijk aan wapens en drugs konden komen.