Tourniquets Amsterdam Centraal Station gesloten

De tourniquets op station Amsterdam Centraal zijn vanaf maandag dicht. De perrons en de reizigerstunnels zijn alleen nog toegankelijk voor mensen met een OV-chipkaart met voldoende saldo.

Uitzwaaiers en mensen die alleen een boodschap willen doen bij een winkel binnen de poortjes kunnen binnen een uur kosteloos weer uitchecken. De horeca op het eerste perron is via trappen in de centrale hal bereikbaar. Mensen die zonder in te checken van de ene naar de andere kant van het station willen om de bus, de tram, de metro of de pont te nemen, kunnen gebruikmaken van twee passages. Ze hoeven dan niet door poortjes heen.

Het is de bedoeling dat ook op Amsterdam Sloterdijk de tourniquets voor het einde van het jaar dichtgaan. Als dat gebeurt zijn in 74 van de ruim vierhonderd treinstations in Nederland de poortjes dicht. 87 procent van de reizigers maakt dan gebruik van stations met gesloten poortjes.

Er worden zoveel mogelijk stations afgesloten met poortjes. Dit leidt volgens de NS tot minder zwartrijders, minder agressie in de trein en een groter gevoel van veiligheid bij de reizigers.