Twee jaar celstraf voor corrupte douanier Rotterdamse haven

Een Rotterdamse douanier heeft twee jaar celstraf gekregen wegens corruptie. Hij heeft tussen 2011 en 2016 deelgenomen aan illegale activiteiten in de Rotterdamse haven. Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar cel geëist omdat de 49-jarige man ook betrokken zou zijn geweest bij drugstransporten. Maar de rechter ziet daar geen bewijs voor. Het OM gaat in hoger beroep.

De douanier was op vrije voeten, maar hij is direct na de uitspraak naar de cel gebracht, meldt RTV Rijnmond. De rechter oordeelt dat de man voor tienduizenden euro’s aan crimineel geld heeft witgewassen. Bewijs daarvoor is een opgenomen gesprek tussen de verdachte en een vriend. Daarin zei hij onder meer nog geld te krijgen van ‘die gasten’ en ‘dat die gasten natuurlijk ook afspraken hebben met gasten in andere landen.’ Ook heeft de man contante aankopen gedaan ter waarde van bijna honderdduizend euro. Voor het grootste gedeelte daarvan kon hij geen duidelijke bron aanwijzen.

De douanier werkte op de afdeling waar wordt bepaald welke zeecontainers worden gecontroleerd. Volgens het OM liet hij criminelen weten wanneer hij dienst had, zodat ze wisten wat de beste tijd was voor containers met smokkelwaar.