In niet minder dan een op de zes horecaondernemingen is vorig jaar ingebroken. En 2 procent werd slachtoffer van een overval. Dat blijkt uit een onderzoek van Misset Horeca onder driehonderd bedrijven. In slechts 8 procent van de gevallen kon de politie de inbraak oplossen.
Maatwerk op lokaal niveau is nodig om dit soort misdrijven in horecagebieden te voorkomen, denkt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). “Maar 8 procent opgelost, daar schrik ik wel van”, zegt Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) erkent dat inbraken een groot probleem vormen voor de horeca, maar vindt het onderzoek van Misset Horeca te klein om een realistisch beeld van het probleem te krijgen.
Verwacht wordt dat door aanpassing van de infrastructuur in een uitgaansgebied sommige onveilige situaties weggenomen kunnen worden, waardoor inbrekers zich minder op hun gemak voelen. De regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland overleggen daarom met gemeente en politie. Op het Rembrandtplein in Amsterdam is de veiligheid bijvoorbeeld verbeterd na een aanpassing van de straatverlichting. In tien gebieden lopen straatroofcampagnes waarbij ook gekeken wordt naar nodige veranderingen in infrastructuur.
Om het aantal straatroven, overvallen en diefstallen in horecagebieden terug te dringen, werkt KHN samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie. In tien uitgaanscentra in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Tilburg en Haarlem wordt samen met de lokale politie en gemeente maatregelen genomen die de criminaliteit in die gebieden moet verminderen. Het gaat onder andere om intensivering van toezicht, de verbetering van straatverlichting en het stimuleren van horecabezoekers om met hun pinpas te betalen.
De horeca is niet tevreden over de politie. Die loste maar acht procent van de inbraken op en behandelt inbraak op dezelfde manier als een fietsendiefstal, aldus een ondernemer die aan het onderzoek deelnam. Zeven procent van de bedrijven waar werd ingebroken, weet niet of de daders gearresteerd zijn. In 85 procent van de inbraakgevallen is de dader nooit opgespoord. Overvallers in de horeca hebben een grotere pakkans dan de inbrekers: 21 procent van de overvallers is gepakt.