De Nederlandse Veiligheidsbranche vindt de door de vakbonden gevraagde loonsverhoging onbetaalbaar en heeft daarom de onderhandelingen over een nieuwe cao Particuliere Beveiliging voorlopig opgeschort. Volgens de bedrijfstakvereniging zou de verhoging van de loonkosten als gevolg van de gevraagde loonsverhoging tot onaanvaardbare prijsverhogingen van beveiligingsdiensten leiden.
De vakbonden FNV, CNV en De Unie willen per 1 januari 2025 een loonkostenstijging van 6 procent structureel en 3 procent eenmalig. Die verhoging van 9 procent zou bovenop de inkomensverbetering van omgerekend ruim 20 procent komen die beveiligers de afgelopen twee jaar kregen.
De vakbonden proberen al twee jaar in alle bedrijfstakken via loonsverhogingen herstel van koopkracht af te dwingen nadat in 2022 en 2023 door hoge inflatie de koopkracht afnam. Het proces waarbij cao-lonen eenmalig met forse cijfers omhoog gaan, lijkt inmiddels goeddeels achter de rug.
Hersteloperatie
In de beveiliging heeft de ‘hersteloperatie’ van de koopkracht met de meer 20 procent loonsverhoging van de afgelopen jaren al plaatsgevonden, stelt de Nederlandse Veiligheidsbranche in een toelichting op het afbreken van de onderhandelingen. ‘De daarop komende loonvraag van 9 procent in de beveiligingssector is veel hoger dan de huidige doorsnee-afspraak, terwijl in de beveiliging de koopkrachtvermindering al ruimschoots is goedgemaakt door de werkgevers. De wens van de vakbond is daarmee ‘buiten alle proportie’, stelt de branchevereniging.
Werkgeversvereniging AWVN, dat de ontwikkelingen in het cao-overleg op de voet volgt, meldt dat over mei 2024 de gemiddelde loonafspraak 4,5 procent was – dat is inclusief een aantal hoge afspraken in bedrijfstakken waar nog niet eerder koopkracht werd hersteld. De gemiddelde loonafspraak in Nederland komt voor 2024 uit op 5,5 procent en is dalend. In 2023 was de gemiddelde afspraak nog 7,3 procent.
De Nederlandse Veiligheidsbranche beraadt zich op een vervolg in de cao-onderhandelingen.