Verbond van Verzekeraars wil zwarte doos in iedere auto

Het Verbond van Verzekeraars wil dat alle auto’s worden uitgerust met een zwarte doos. Hierdoor kan bij ongelukken eenvoudig en snel worden vastgesteld wie er schuldig is. Dat bevestigt het verbond naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

De zwarte doos, officieel Event Data Recorder (ADR), zou informatie moeten geven over de afgelegde remweg, hoe hard er werd gereden en of de inzittenden een veiligheidsgordel droegen. “En zelfs kan je bedenken dat het zichtbaar is of er bijvoorbeeld gebeld werd tijdens het rijden, mocht de politiek dat willen”, zegt Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Allemaal zaken die het makkelijker maken een ongeval te reconstrueren en vast te stellen wie er fout zat.”

Na een ongeluk zou een onafhankelijke partij, bijvoorbeeld de politie, de data moeten uitlezen. Daarmee kan de verzekeraar dan snel een oordeel vormen over de aansprakelijkheid. Zo zou (letsel)schade eerder kunnen worden afgehandeld. De ANWB, Veilig Verkeer Nederland en de politie zijn enthousiast over het plan.