Het Verbond van Verzekeraars pleit bij de Tweede Kamer voor het instellen van een nationale fraudeautoriteit of een speciale regeringscommissaris die zich met bestrijding van fraude bezighoudt. Dit blijkt uit een brief van het Verbond van Verzekeraars aan de Tweede Kamer in de aanloop naar het Tweede Kamerdebat maandag over verruiming van de mogelijkheden voor bestrijding van financieel-economische criminaliteit.
Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars, dringt aan op strakkere coördinatie van de aanpak van fraude en pleit in de brief aan de Tweede Kamer voor een ‘Nationale Fraude Autoriteit’ naar Brits voorbeeld (National Fraud Authority) of een speciale Fraudecommissaris. Deze Fraudeautoriteit of Fraudecommissaris is vooral bedoeld om de informatie-uitwisseling tussen de publieke en private sector te verbeteren. Ook moet op die manier de registratie van fraude en de opbouw van kennis en informatie verbeteren, waardoor fraudebestrijding meer prioriteit krijgt en preventie en handhaving kunnen verbeteren. De verzekeraars vinden dat de politiek onvoldoende aandacht besteedt aan fraude gericht tegen bedrijfsleven en individuen, terwijl dat volgens hen minstens zo belangrijk is als bestrijding van fraude tegen de overheid. Alleen al de fraude met schadeverzekeringen bedraagt naar schatting honderden miljoenen euro’s per jaar. Het verkleinen van de pleegkans is volgens de verzekeraars belangrijker dan het vergroten van de pakkans.
De verzekeraars zijn niet de enigen die een Nationale Fraude Autoriteit willen. Vorige maand kwam SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen al met een dergelijk voorstel. Zij wil een einde aan de lakse houding van het kabinet bij de aanpak van fraude, die de maatschappij ieder jaar 8 miljard euro kost. Fraudeurs krijgen volgens Gesthuizen vrij spel dankzij de lakse opstelling van de overheid. “De bestrijding ervan krijgt veel te weinig prioriteit en is de pakkans vrijwel nihil. Dat is onbegrijpelijk als je beseft dat ontelbaar veel mensen en bedrijven de dupe worden en de samenleving als geheel hierdoor miljarden euro’s schade lijdt”, zegt zij. In 2009 werd al een SP-voorstel aangenomen waardoor een landelijk coördinator georganiseerde en financieel-economische criminaliteit voldoende bevoegdheden zou krijgen om met oplossingen te komen. Hier is uiteindelijk echter niets mee gebeurd.