Vier Limburgse gemeentes in top tien Misdaadmeter AD

Er staan veel Limburgse gemeenten hoog in de nieuwe Misdaadmeter van het AD. Sittard-Geleen en Roermond komen binnen in de top tien, waar Heerlen en Maastricht vorig jaar al in stonden. Het totaal aantal aangiften van misdrijven daalde in deze gemeenten, maar in Roermond werd fors meer ingebroken en in drie van de vier waren er meer overvallen.

Beide vergrijpen wegen zwaar in de jaarlijkse analyse van het AD. Ook werden er in de hele provincie Limburg meer woninginbraken gemeld, tegen de landelijke trend in. In de ranglijst wordt gekeken naar de tien delicten die veel impact hebben op het veiligheidsgevoel, zoals inbraak, autodiefstal en overvallen.

Volgens een politiewoordvoerder verschilt Limburg van andere grensregio’s door het stedelijke karakter en de nabijheid van buurlanden waar criminelen naartoe kunnen vluchten. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in de populariteit van autodiefstallen in de provincie.

Amsterdam staat wederom op nummer een in de Misdaadmeter. Dinkelland staat het laagst op de ranglijst. In de Twentse gemeente was er vorig jaar één keer sprake van een straatroof, werd twee keer een auto gestolen en gebeurden geen overvallen.

Diemen maakte een opvallende opmars in de lijst: van plek 26 naar plek acht. Dat wordt volgens de krant voornamelijk veroorzaakt door een bende Chileense inbrekers die vorig jaar actief was in de regio. Na hun arrestatie nam het aantal inbraken af.