Vrees voor vertraging op Schiphol in hoogseizoen door tekort marechaussees

Vrees voor vertraging op Schiphol in hoogseizoen door tekort marechaussees

Met het hoogseizoen voor de deur wordt gevreesd voor lange wachtrijen op Schiphol. Een personeelstekort bij de marechaussee leidt de komende periode mogelijk tot problemen bij de paspoortcontrole en met de veiligheid, waarschuwt de Marechausseevereniging (Marver).

Van de tweehonderd extra personeelsleden die dit jaar zijn toegezegd, is een kwart nog niet aan het werk. Volgens de vereniging leidt de drukte ertoe dat de poorten bij de paspoortcontrole regelmatig worden opengezet. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee laat weten aan de NOS dat er aan de veiligheid niet wordt getornd. Hij erkent wel dat de wachtrijen oplopen, nu het drukker wordt op Schiphol. Hij noemt de bewering van de vereniging ‘gewoon niet waar’.

Personeelstekorten op Schiphol zijn al jaren een probleem. In het hoogseizoen worden de rijen langer en komen de tekorten meer aan het licht. Volgens Marver ligt dat niet aan het aantal marechaussees dat wordt opgeleid. Automatische paspoortcontrole kan volgens de vereniging maar deels voor verlichting zorgen.