Wangedrag wethouders regelmatig reden voor vertrek

Van de wethouders in Nederland heeft 20 procent het eind van de huidige raadsperiode niet gehaald. Vaak is een politiek conflict de oorzaak voor het vertrek, maar een aanzienlijke groep vertrekt vanwege wangedrag. Dat meldt dagblad Trouw op basis van cijfers van onderzoeksplatform CollegeTafel.

De afgelopen vier jaar telden Nederlandse gemeenten 1449 wethouders. Van de 285 gemeentebestuurders die opstapten of moesten vertrekken, was van 44 wethouders de positie onhoudbaar wegens integriteitsproblemen. In de andere gevallen speelden er reguliere politieke conflicten over de begroting, bouwprojecten of winkeltijden. Maar de gevallen van wangedrag springen het meest in het oog.

Zo stapte een PvdA-wethouder van Hoogezand-Sappemeer op nadat uitgekomen was dat hij werd gechanteerd met een seksueel getint gesprek met iemand die zich voordeed als 14-jarig meisje. Een Helderse wethouder van de Stadspartij maakte via WhatsApp seksuele toespelingen naar collega’s.

Ook noemt Trouw het voorbeeld van een D66-wethouder in Steenbergen. Deze schoffeerde een vlogger, door hem te duwen en uit te maken voor dorpsgek, terwijl de camera draaide. Hij is inmiddels weer geïnstalleerd als raadslid.