Augustus-september 2018

cov1809_LAATST
Security Essen 2018 legt accent op digitale veiligheid
Security Essen is één van de grootste vakbeurzen voor beveiligingsprofessionals. De tweejaarlijkse beurs vindt van 25 tot en met 28 september weer plaats in de Messe Essen. Als gevolg van een ingrijpende renovatie van het beurscomplex heeft ook de beursvloer een nieuwe indeling gekregen. Het aanbod is nog altijd compleet, met ruim aandacht voor onder andere videobewaking, toegangscontrole, inbraakdetectie, hang- en sluitwerk, terreinbeveiliging en brandbeveiliging. Centraal thema is digitale veiligheid, waarvoor een aparte hal is ingericht en een conferentie plaatsvindt.

Kunstmatige intelligentie centraal tijdens IFSEC 2018
Beveiligingssystemen maken meer en meer deel uit van complexe IT-infrastructuren. Integratie en intelligentie bieden meerwaarde die verder gaat dan alleen beveiliging. Dat geeft de beveiligingsbranche kansen, maar gaat ook gepaard met nieuwe uitdagingen en risico’s. Tijdens de internationale vakbeurs IFSEC in Londen was volop aandacht voor de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, integratie van beveiliging in gebouwbeheersystemen en het belang van cybersecurity nu bewakingscamera’s en PIR-detectoren steeds vaker met een netwerk zijn verbonden waarvan ook draadloze deurbellen en andere randapparatuur deel uit maken.

UltraSync platform ontzorgt installateur én eindgebruiker
Alarm-over-IP ingewikkeld? Niet met UltraSync, het vorig jaar op de markt geïntroduceerde cloudplatform van UTC Fire & Security. Hiermee kunnen alle componenten van een inbraakbeveiligingssysteem veilig en betrouwbaar worden verbonden met een particuliere alarmcentrale. Voor installateurs biedt UltraSync meerdere voordelen. Zo is via de beveiligde webportal de status van alle aangesloten systemen in één oogopslag bekend en kunnen er beheersfunctionaliteiten op afstand worden uitgevoerd. Het toevoegen van randapparatuur kan vooraf worden voorbereid, codes kunnen worden gewijzigd en het is zelfs mogelijk firmware-updates op afstand uit te voeren. Een technisch beveiligingsbedrijf dat in de praktijk ruime ervaring heeft opgedaan met UltraSync is Techno Security Systems uit Den Haag.

Bedrijven mogen camerabeelden niet zonder meer verstrekken aan politie
Bij het vorderen van gegevens van bedrijven en instellingen blijkt dat camerabeelden tot de meest gevorderde gegevens behoren. Camerabeelden zijn van groot belang voor het opsporingsonderzoek en voor de rechtspraak. Wie zoekt op ‘camerabeelden’ in de rechtspraak www.rechtspraak.nl zal in de periode 8 juni 2017 en 8 juni 2018 meer dan 1100 zaken vinden waarin camerabeelden een meer of minder belangrijke rol spelen.

Mobotix is na succesvolle herstructurering weer klaar voor de toekomst
De nieuwe productlijn Mobotix Move, meer mogelijkheden tot integratie met systemen van andere fabrikanten en partnerschappen voor het ontwikkelen van oplossingen voor bijvoorbeeld de detailhandel die verder reiken dan alleen beveiliging. Camerafabrikant Mobotix voerde het afgelopen jaar een ingrijpende herstructurering uit, inclusief vernieuwing van het management team en het productportfolio. Het innovatieve karakter, de Duitse degelijkheid en sterke nadruk op cybersecurity blijven onveranderd, maar het bedrijf zal niet meer voor alles zelf het wiel uitvinden en staat meer open voor samenwerking dan ooit. BEVEILIGING sprak met CEO Thomas Lausten over de nieuwe koers van Mobotix.

Betrouwbare videobewaking met end-to-end encryptie in high security omgeving
Van camera’s tot netwerk videorecorders en video management software. Videobewakingssystemen bestaan uit veel componenten die continu via het netwerk met elkaar en andere systemen en sensoren zijn verbonden. Dit biedt veel voordelen. Zo zijn beelden altijd en overal beschikbaar en is onderhoud op afstand mogelijk. Maar het levert ook risico’s op. Onbevoegden kunnen onopgemerkt toegang krijgen tot camerabeelden of het systeem misbruiken voor het uitvoeren van aanvallen op andere systemen. Het vereist de nodige specialistische kennis om videosystemen hiertegen te beveiligen. VideoGuard helpt beveiligingsinstallateurs hierbij met een end-to-end secure videobewakingssysteem dat is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de gerenommeerde fabrikanten Genetec en Bosch Security Systems.

‘Beveiliging wordt een stuk leuker als je eens anders durft te denken’
Een alarmsysteem doet de meeste tijd niets. Dood geld dus, aldus beveiligingsinstallateur Bengt Rook. Een wat vreemde uitspraak misschien van iemand die leeft van deze techniek. Maar het wordt volgens hem een heel ander verhaal als je gewoon veel slimmer gebruik maakt van de vele extra mogelijkheden. Als je op die manier een systeem weet te realiseren dat bijdraagt aan het comfort en gemak van de gebruiker, creëer je een positieve klantbeleving. Deze vooruitstrevende visie maakt deze innovatieve ondernemer tot VBN-er van deze maand.

‘Transport over de weg blijft groot risico’
Meer geavanceerdere technologie zoals kunstmatige intelligentie, drones met camera’s en tracking&tracing systemen. De mogelijkheden lijken eindeloos, maar wordt de transport- en logistieke sector er als vanzelfsprekend ook daadwerkelijk veiliger door? Daar zetten twee ervaren beveiligingsspecialisten nog wel enkele vraagtekens bij. Aan de andere kant, vroeger was heus niet alles beter, betogen de recent gepensioneerde André Nieuwlaat, met een jarenlange ervaring als integriteitsconsulent bij onder meer KPN, TNT Logistics en CEVA Logistics, en Gerard Bongers, security consultant en particulier onderzoeker bij onder meer ANBD, Securitas en Pinkerton.

Onderbouwd beeld van trends in cybersecurity dreigingen en kwetsbaarheden
De Rijksoverheid heeft medio juni het Cybersecuritybeeld Nederland 2018 gepubliceerd. Dat rapport poogt inzicht te geven in de geconstateerde cyberdreigingen tussen mei 2017 en mei 2018. Ook geeft het document een analyse van de belangen en de weerbaarheid van publieke en private partijen in Nederland tegen het cyberrisico. Ten opzichte van het Cybersecuritybeeld Nederland 2017 neemt het risico voor de Nederlandse samenleving niet af en lijkt de verzameling actoren diffuser te worden.

Videobewaking meer dan HDD en SD-kaart opslag: flinke groei data-analyse
Een van de belangrijkste eisen die worden gesteld aan videobewakingssystemen is dat altijd camerabeelden beschikbaar moeten zijn. Om dit te kunnen garanderen zijn de meeste moderne bewakingscamera’s uitgerust met een micro-SD kaart. Indien de verbinding met de netwerk videorecorder wordt verbroken, worden camerabeelden dan lokaal opgeslagen om zodra de verbinding is hersteld alsnog te worden verzonden. Waarop moet worden gelet bij de keus voor de juiste micro-SD kaart?

‘Crisis’ of niet: de zorgverlening moet worden gecontinueerd
De ontruiming van ‘familiecamping’ Fort Oranje, de griepgolf van afgelopen winter met een onverwacht hoog aantal ziekenhuisopnames tot gevolg of personen met verward gedrag die voor onrust zorgen in de maatschappij. De zorgsector wordt dagelijks geconfronteerd met uiteenlopende incidenten en crises. Hoe is te garanderen dat zorginstellingen tijdens onvoorspelbare en risicovolle omstandigheden toch hun dienstverlening continueren? De geleerde lessen van verschillende aansprekende en actuele praktijkvoorbeelden stonden centraal tijdens een seminar over crisisbeheersing in de zorgsector, dat werd georganiseerd door SVDC in Zeist.