Veiligheidsmonitor 2023: weer meer traditionele criminaliteit
Traditionele criminaliteit wint terrein op cybercrime. Het aantal slachtoffers van geweld, diefstal, inbraak en vernielingen is vorig jaar na een jarenlange daling voor het eerst sinds 2021 weer toegenomen. Ook zeggen meer mensen zich onveilig te voelen dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het CBS heeft gepubliceerd.
Vorig jaar beslag gelegd op 363,5 miljoen euro aan crimineel vermogen
Het Openbaar Ministerie heeft in 2023 beslag gelegd op 363,5 miljoen euro aan crimineel vermogen. Een stijging van 50 procent ten opzichte van 2022, toen het bedrag uitkwam op 246 miljoen. Daarmee is het doel van 281,6 miljoen euro ruimschoots behaald. De aanpak van criminele geldstromen moet bijdragen aan het ontmantelen van criminele machtsstructuren en verdienmodellen van (georganiseerde) fraude- en drugscriminaliteit. Er waren 3905 witwaszaken in 2023.
Winkeliers zetten vaker in op collectief winkelverbod
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onlangs de vijfhonderdste vergunning voor een collectief winkelverbod verleend. Met zo’n vergunning kunnen winkeliers elkaar in een afgebakend gebied waarschuwen voor winkeldieven en mensen die overlast geven. Zo mogen namen en foto’s worden gedeeld van mensen die meerdere keren hebben gestolen uit winkels in een bepaald winkelgebied. Of die vaker voor overlast hebben gezorgd. Het CCV heeft een modelprotocol opgesteld met voorwaarden om personen op een zwarte lijst te kunnen plaatsen.
Minder incidenten betaald voetbal, onderzoek naar app voor digitale meldplicht
Belaagde spelers, vuurwerk en voorwerpen die op het veld worden gegooid en ongeregeldheden tussen supporters. Afgelopen seizoen vonden heftige geweldsincidenten in het betaald voetbal plaats, maar minder dan in het verleden. Het gaat langzaam maar zeker de goede kant op met de veiligheid in en om stadions. De pakkans is groter en er worden steeds meer zaken strafrechtelijk vervolgd. Dat blijkt uit een rapport van het Auditteam Voetbal en Veiligheid. Ook is in november een experiment met een digitale meldplicht voor veroordeelde relschoppers gestart in Rotterdam, Leeuwarden en Utrecht.
Trends voor 2024: IT en fysieke security steeds meer een geheel
IT en fysieke security worden steeds meer een geheel. Dit resulteert in effectievere risicobeperking en data-optimalisatie. Ook neemt het gebruik van hybride cloudoplossingen toe, krijgt de modernisering van toegangscontrole prioriteit en stijgt door meer data van Industrial Internet of Things-apparaten de vraag naar analytics, zo voorspelt Genetec.
Multifunctioneel systeem combineert inbraakbeveiliging en home automation
PG Security Systems introduceerde in februari tijdens het goedbezochte Jablotron Event in Ridderkerk het Jablotron Mercury IP alarmsysteem. Dit multifunctionele systeem combineert inbraakbeveiliging en home automation en biedt innoverende digitale services voor eindgebruikers en beveiligingsinstallateurs. Het nieuwe alarmsysteem is ontwikkeld voor het beveiligen van woningen, winkels, horeca en bedrijfspanden en biedt slimme oplossingen voor de meestgebruikte configuraties van beveiligingssystemen.
Bedrijventerrein wordt woonwijk: inspelen op veranderende omgeving
Leegstaande kantoren die worden omgebouwd tot (tijdelijke) woningen en nieuwbouw. Op bedrijventerreinen wordt steeds vaker ook gewoond. Dat gaat gepaard met meer levendigheid in gebieden die voorheen ’s avonds en in het weekend grotendeels verlaten waren. Maar het kan ook overlast opleveren. Nieuwe bewoners en hun bezoekers parkeren bijvoorbeeld op parkeerplaatsen van bedrijven, dumpen ongezien afval in bedrijfscontainers en spelende kinderen brengen vernielingen aan. Welke beveiligingsmaatregelen zijn te treffen en hoe komen security managers in contact met de buurt?
Cyberhygiëne nog lang niet vanzelfsprekend op de werkplek
De term cyberhygiëne is in korte tijd gemeengoed geworden. Bedrijven en organisaties wijzen medewerkers op hun eigen verantwoordelijkheid om altijd en overal zorgvuldig om te gaan met bedrijfsdata zoals klantgegevens, niet te klikken op verdachte links in mails en ook op de thuiswerkplek te zorgen voor het tijdig installeren van beveiligingsupdates. Maar is cybersecurity op de werkvloer een vanzelfsprekend thema of vervallen mensen na een incident of volgen van een opfriscursus al gauw weer in hun oude patronen?