Februari 2010

cov1002

De mogelijkheden van moderne inbraakdetectie
Hoewel het soms zo lijkt, staat de ontwikkeling van inbraaksignalering niet stil. Inbrekers verzinnen steeds weer nieuwe methodes om beveiliging te omzeilen of te saboteren en beveiligingsapparatuur dient daarop aangepast te worden. Een groot aantal van de nieuwe inbraakmethodes wordt ondervangen met technologie die is toegepast in de nieuwste centrales en detectoren van het door Norbain vertegenwoordigde Risco. Een en ander werd gedemonstreerd tijdens de Risco Freecom Tour die in acht bierbrouwerijen in de Benelux plaatsvond.

‘Informatiebeveiliging garanderen met behoud van privacy’
Security en privacy gaan niet altijd hand in hand. Mensen willen zich uiten op online fora of anoniem melding kunnen doen van misdaad. Deze anonimiteit moedigt illegaal gedrag aan. Te denken valt aan laster of bedreigingen, maar ook aan spam en phishing, een vorm van internetfraude. Het is de uitdaging techniek te ontwikkelen die de privacy garandeert, maar op een dusdanige manier dat in bepaalde gevallen de oorspronkelijke gegevens weer achterhaald kunnen worden. Dit zou een eis kunnen zijn in het geval van een gerechtelijk bevel, zegt Pieter Hartel, hoogleraar Informatiebeveiliging aan de Universiteit Twente. Bij het bestrijden van hinderlijk en crimineel internetgedrag moet er rekening mee worden gehouden dat technische ontwikkelingen soms zo snel gaan dat zij ver voorlopen op de bestaande wet- en regelgeving.

‘Fysieke en informatiebeveiligers kunnen niet buiten elkaar’
Er gaat veel mis op beveiligingsgebied. De oorzaken zijn legio. Maar vaak is alles terug te voeren op een gebrek aan risicobewustzijn. Verder wordt teveel op techniek, regeltjes en keurmerken vertrouwd. Dat zegt informatiebeveiliger Ronald Prins van Fox-IT, die deze editie is uitverkoren tot VBN-er van de maand. In de ICT spelen dezelfde beveiligingsproblemen als in de fysieke wereld en een effectieve oplossing wordt pas mogelijk als beide voldoende inbreng hebben in het beleid. Als beveiliger van staatsgeheimen en ministerieel telefoonverkeer weet de expert waarover hij praat.

Ger Timmermans neemt afscheid als general manager van GE Security
Hij kan gezien worden als een van de grondleggers van de huidige technische beveiligingsbranche in Nederland. Maar na 36 jaar vond Ger Timmermans het tijd om een stapje terug te doen. Op 22 januari nam hij feestelijk afscheid als general manager van GE Security Nederland, het bedrijf waar hij ondanks diverse wisselingen van naam en eigenaar al die tijd aan de top heeft gestaan.

Veiligheidszorg in culturele instellingen verdient bedrijfskundige benadering
In musea wordt beveiliging nog vaak gezien als iets dat toegevoegd wordt aan de organisatie. De organisatie zelf is alleen bezig met de collectie en het expositiebeleid. Bij grotere musea begint echter het besef door te dringen dat veiligheid een essentiële component is van de kwaliteit die de instelling levert. De beleving van de bezoeker en het imago zijn minstens zo belangrijk als het tentoongestelde.

Musea: weinig incidenten, maar toch hoog risico
Het jaarlijkse aantal ernstige incidenten in musea is bijna op de vingers van één hand te tellen. Maar betekent dat ook dat het risico heel klein is? En zijn musea voldoende beveiligd om grootschalige diefstallen of fatale branden te voorkomen? Volgens beveiligingsexpert Ton Cremers is de afgelopen decennia enorm veel verbeterd op dat gebied. Toch gebeuren er nog ernstige incidenten, die meestal te verklaren zijn uit een verkeerde aanpak van de beveiliging.

Automatic Signal ontwikkelt al bijna vijftig jaar beveiliging van kunst
Al sinds 1963 ontwikkelt Automatic Signal systemen voor beveiliging van museumschatten. In die tijd waren dat nog forse apparaten die op de objecten vastgeschroefd moesten worden en via een mechanische bewegingssensor alarm genereerden. De systemen van nu werken nog volgens hetzelfde principe van instelbare en uiterst gevoelige bewegingdetectie, maar zijn uiteraard gebaseerd op de modernste micro-elektronica.

Hans Leijendekkers en Willem van de Veere over de dilemma’s van de installateur
Nog honderdduizenden alarminstallaties zijn afhankelijk van het analoge telefoonnetwerk. En de dagen van die verouderde technologie zijn geteld. Vanaf 2013 zal KPN geen analoge aansluitingen meer verkopen en zullen bestaande aansluitingen geleidelijk worden uitgefaseerd. De installatiewereld lijkt intussen af te wachten, constateert voorzitter Hans Leijendekkers van de vakgroep Beveiliging van Uneto-VNI. Er zijn nog teveel vraagtekens. Wie is bijvoorbeeld aansprakelijk als een inbraak slaagt omdat het alarmsignaal de particuliere alarmcentrale niet bereikt?

Uitbreiding draadloze functionaliteit Galaxy-panelen Honeywell Security
Honeywell komt met een aantal draadloze uitbreidingen voor de inbraakpanelen Galaxy G2 en Galaxy Dimension. Deze onderscheiden zich volgens marketing manager Maeyke Gielen vooral door het installatiegemak. De technologie, die afkomstig is van het voor de woningmarkt ontwikkelde Domonial-systeem, voldoet aan EN50131-1 klasse 2 voor lage tot gemiddelde risico’s in de woning- en klein zakelijke markt.

G4S komt met ondersteuningsprogramma voor installateurs
Nog maar drie jaar. Dan begint het ‘uitfaseren’ van het analoge telefoonnet. Volgens de particuliere alarmcentrales is nog maar 5 tot 10 procent van de ongeveer vijfhonderdduizend alarminstallaties in Nederland aangepast aan het nieuwe, digitale tijdperk. Om dit proces te bespoedigen, starten enkele PAC’s initiatieven om alarminstallateurs te ondersteunen. Zo ook die van G4S, die een omvangrijk ondersteuningsprogramma presenteert.

DNA-douche voor overvallers in Oud-Zuid
Het stadsdeel Oud-Zuid heeft na de binnenstad het grootste winkelgebied van Amsterdam. Het aanbod is zeer gevarieerd: van de dure PC Hooftstraat tot de Albert Cuyp, de bekendste straatmarkt van de hoofdstad. Zes winkelstraten in het stadsdeel maken sinds januari gebruik van DNA-markering als preventiemiddel tegen winkelovervallen. De winkels zijn voorzien van installaties waarmee overvallers kunnen worden bespoten met een nauwelijks verwijderbare en unieke DNA-spray. Als de politie deze aantreft bij een verdachte, draagt dit bij aan de bewijslast. In de betreffende winkelstraten zijn borden opgehangen om potentiële daders af te schrikken. Als de methode over een half jaar succesvol blijkt, wordt deze mogelijk uitgebreid over de hele stad.

IP-alarmcommunicatie volgens Europese norm
Het is een wijdverbreid misverstand dat alarmering via IP niet van de ‘regelgeving’ mag. Regelgeving en certificering maken geen onderscheid tussen analoge en digitale alarmcommunicatie. Beide technieken dienen aan dezelfde voorwaarden te voldoen en die zijn vastgelegd in de Europese norm EN50136-1-1. Het is bij gebruik van IP-alarmcommunicatie wel van belang dat gecontroleerd wordt of de netwerkleverancier en de IP-apparatuur aantoonbaar aan de eisen uit de norm voldoen!

Sfeerimpressie Facilitair 2010
De twaalfde editie van de vakbeurzen Facilitair en Gebouw trok begin januari volgens opgaaf van de organisatie ruim achttienduizend bezoekers naar de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Op de beursvloer was onder andere aandacht voor particuliere beveiliging, locker management, brandbeveiliging, hang- en sluitwerk en toegangscontrole.

Verhoogd risicoprofiel voor achttien landen op Political Risk Map 2010 Aon
Met de Political Risk Map brengt risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon jaarlijks wereldwijd de risico’s in kaart voor het internationale zakenleven. Op basis van de kaart kan per land worden ingeschat hoe groot de kans is te maken te krijgen met onder meer terroristische aanslagen, oorlog, verstoring van toeleveringsketens, stakingen, wanbetaling door overheden, in beslagname van goederen en politieke of religieuze inmenging. Voor achttien landen is het risicoprofiel op de jongste editie van de kaart verslechterd, terwijl voor negen landen een verbetering geldt.

Trigion neemt CSU Security Services over
14 januari werd bekend gemaakt dat Trigion de beveiligingsactiviteiten van CSU wil overnemen. Met ruim 900 medewerkers en 40 miljoen euro omzet, is CSU Security Services naar eigen zeggen de op drie na grootste particuliere beveiliger in Nederland. Trigion is met ruim 7500 medewerkers en 330 miljoen euro de grootste en zal die positie na de overname nog verder versterken. BEVEILIGING sprak met Geert van de Laar van Trigion en Aad de Vries van CSU Security Services over de kansen en de gevolgen van de overname.