Januari-Februari 2019

cov1901_LAATST
Zeven op tien slachtoffers geweldsdelict voelen zich onveilig
Mensen die slachtoffer zijn geworden van een geweldsdelict voelen zich daarna minder veilig op straat en in de eigen woning dan mensen die niet met geweld te maken hebben gehad. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2017, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Slachtoffers zijn vijf keer zo bang (opnieuw) met criminaliteit te worden geconfronteerd, lopen of rijden om, vermijden bepaalde plekken in de buurt en doen ‘s avonds de deur niet meer open. Meer vrouwen dan mannen vrezen slachtoffer te worden van een misdrijf.

Fitte beveiligers, ondermijning en social engineering
Hoe beïnvloedt een gezonde levensstijl het functioneren van beveiligers en kunnen werkgevers dit stimuleren of zelfs afdwingen? Ondermijning is momenteel één van de meest besproken veiligheidsthema’s. Hoe zijn infiltratie en chantage vroegtijdig te herkennen? Aanvallen door hackers slagen dikwijls doordat informatie wordt verkregen middels social engineering. De kwaliteit van phishingmails wordt hoger en het effect van bewustwordingstrainingen is gering. Hoe kunnen bedrijven en organisaties de risico’s het beste afdekken? Deze en andere onderwerpen kwamen begin februari aan bod tijdens de derde themadag van de Nationale Denktank Integrale Beveiliging (NDIB), die plaatsvond in het hoofdkantoor van ING in Amsterdam.

Videotoezichtcentrales krijgen dezelfde eisen als particuliere alarmcentrales
De afgelopen jaren ging een groot aantal bedrijven van start met het leveren van videotoezicht aan derden. Hun diensten waren vergelijkbaar met die van particuliere alarmcentrales, maar zij hoefden niet aan dezelfde, dure eisen te voldoen. De PAC’s vonden dat zij daardoor oneerlijk werden beconcurreerd. Per 1 april komt een einde aan deze ongewenste situatie. Dan moeten alle videotoezichtcentrales, net als particuliere alarmcentrales, voldoen aan de eisen van de Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. Een goede zaak, zo lijkt het, maar er zijn nog wel wat praktische uitdagingen.

Beveiligingssystemen steeds meer onderdeel van groter geheel
Meer koppelingen tussen beveiligingssystemen en andere gebouwbeheersystemen voor veilige en energiezuinige ‘smart buildings’. Meerwaarde door toepassing van onder andere videoanalytics en intelligente algoritmes, maar ook radartechnologie om beveiligingssystemen completer en betrouwbaarder te maken. Een sterke groei van videobewaking en toegangscontrole ‘as-a-service’ in de cloud. Meer draadloze toepassingen door de opkomst van 5G. Welke trends en ontwikkelingen op het gebied van beveiligingstechnologie zetten de toon in 2019?

Cybercrime vraagt om steeds geavanceerdere maatregelen
Misdaad mag niet lonen. Onder dat motto zijn politie en OM al enige tijd actief bezig beslag te leggen op onder andere luxe goederen die criminelen hebben aangeschaft met geld dat afkomstig is uit criminele activiteiten. Op het gebied van cybercrime lijkt misdaad helaas nog wel te lonen. Diefstal van waardevolle gegevens of aanvallen met ransomware zijn aan de orde van de dag en geen enkel bedrijf of organisatie blijft buiten schot van steeds geavanceerder opererende hackers. Welke maatregelen moeten bedrijven in elk geval treffen om zich zo effectief mogelijk te wapenen tegen cybercriminelen anno 2019?

Videobewaking schuift steeds meer op naar de cloud
E-mail, facturatiesystemen en planningsoftware: steeds meer applicaties maken gebruik van de cloud. Hierdoor is op locatie minder hardware nodig, zijn meerdere vestigingen centraal te beheren, wordt altijd de meeste recente software gebruikt en kan het systeem in de toekomst flexibel worden uitgebreid. Voor videobewaking en toegangscontrole biedt een cloud-infrastructuur nog meer voordelen. Denk aan het redundant opslaan van camerabeelden en het efficiënter toepassen van videoanalytics. Volgens Eagle Eye Networks, één van de snelst groeiende aanbieders van cloud video management systemen, wordt 2019 hét jaar waarin cloud videosurveillance definitief doorbreekt.

Vroegtijdige detectie door 24/7 live camerabewaking van Live Security
De beelden van bewakingscamera’s bij bedrijven en woningen worden dikwijls pas achteraf bekeken na een inbraak(poging) of overval. Dat levert informatie op over de daders, die nuttig kan zijn voor de politie en verzekeraars. De criminelen worden allicht aangehouden en de aangerichte schade wordt (deels) vergoed. Camerasystemen kunnen echter ook proactief hun waarde bewijzen. Door camera’s aan te sluiten op de 24/7 bemande videotoezichtcentrale van Live Security worden bijvoorbeeld inbrekers al gesignaleerd nog voordat zij binnen zijn en worden de beelden na verificatie doorgezet naar de politie die direct poolshoogte kan nemen. Op die manier wordt criminaliteit vroegtijdig gedetecteerd en is opvolging gegarandeerd.

‘Het zijn de mensen die bepalen of het ergens veilig is of niet’
Beveiliging begint met beleid. Maar zonder uitvoering komt er weinig van terecht. Een van de uitdagingen is de vertaalslag van beleid naar uitvoering en juist dat is de specialiteit van security manager Hilko Eijkemans. Hij deed hiermee onder andere ervaring op in de zorgsector, die geldt als een van de grootste uitdagingen op dit gebied. Tegenwoordig zet hij zijn expertise in voor CBRE Global Workplace Solutions, waar hij binnen het facility management zorg draagt voor coördinatie van de beveiligingsmaatregelen. De VBN-er van de maand erkent het belang van technische maatregelen, maar benadrukt dat de mens uiteindelijk de vitale factor is als het om veiligheid gaat.

Het opzetten van een interventieteam bij incidenten in bedrijven
Recepties van bedrijven zijn steeds vaker nog maar bezet door één medewerker. Deze ontvangt alle bezoekers en krijgt dikwijls als eerste te maken met agressie. Via een noodknop onder de balie kan alarm worden geslagen, maar hoe is de opvolging geregeld? Als een agressor plotseling wordt ingesloten door toesnellende collega’s, kan dat grote gevolgen hebben. Het opstellen van een vast interventieteam met medewerkers die zijn getraind in de omgang met agressie, kan veel ellende voorkomen.

Terugblik op internationale vakbeurs Integrated Systems Europe 2019
Beveiligingssystemen worden steeds vaker gekoppeld met andere gebouwbeheersystemen. Het is dan ook geen toeval dat tijdens de internationale vakbeurs Integrated Systems Europe 2019, die begin februari plaatsvond in Amsterdam, een toenemend aantal fabrikanten van beveiligingssystemen is vertegenwoordigd. Op de beursvloer was er onder meer aandacht voor ontruimingsinstallaties, netwerkaudio-oplossingen, videointercoms, Internet-of-Things toepassingen en ‘smart buildings’.