Juli-Augustus 2017

cov1707_LAATST

Technische beveiligingsbedrijven positief over toekomst
De technische beveiligingsbranche groeit gestaag en ondernemers kijken positief naar de toekomst. Dat blijkt uit een branchescan over 2016 voor de technische beveiligingssector die VEBON-NOVB heeft laten uitvoeren. Afgelopen jaar werd een omzet gerealiseerd van 1,188 miljard euro. Een groei van 11,1 procent ten opzichte van de vorige branchescan, die drie jaar geleden werd gepubliceerd. Met deze omzet vertegenwoordigt de technische beveiligingsbranche ongeveer 0,18 procent van het Nederlandse Bruto Binnenlands Product.

Digitale weerbaarheid Nederland blijft achter op groeiende dreiging
De digitale weerbaarheid in Nederland blijft achter bij de groei van dreigingen. Overheid, bedrijfsleven en burgers nemen veel stappen om de digitale weerbaarheid te vergroten, maar dit gaat niet snel genoeg. De kwetsbaarheid van het Internet of Things heeft tot verstorende aanvallen geleid die de noodzaak tot het versterken van de digitale weerbaarheid onderschrijven. Veel organisaties zijn afhankelijk van een beperkt aantal buitenlandse aanbieders van digitale infrastructuurdiensten waardoor de maatschappelijke impact bij verstoring groot is. Dat blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2017, dat afgelopen maand werd gepubliceerd.

IFSEC 2017: beveiligingssystemen worden steeds intelligenter (deel 1)
Meer intelligentie door onder meer video analytics en Deep Learning, hogere resoluties en lichtgevoeligheid in combinatie met een steeds efficiënter gebruik van bandbreedte en opslagcapaciteit en meer bedieningsgemak via apps voor smartphones en tablets. De nieuwste ontwikkelingen in videobewaking, inbraak- en branddetectie, toegangsbeheer en terreinbeveiliging waren afgelopen maand te zien tijdens de internationale vakbeurs IFSEC in Londen.

PAC’s over trends, risico’s en nieuwe kansen
Particuliere Alarmcentrales (PAC’s) vormen het hart van de beveiligingsketen. Hoe kijken zij aan tegen de aangekondigde uitfasering van ISDN en analoge lijnen? Vormen apps waarmee mensen alarmmeldingen ontvangen op hun smartphone een bedreiging of juist nieuwe kansen voor PAC’s? En hoe gaan PAC’s om met meldingen van beveiligingsrobots?

Samenwerking G4S en Alarmgroep Nederland versterkt alarmketen
De beveiliging op afstand van bedrijfspanden, kantoren en woningen staat of valt bij een betrouwbare detectie en alarmtransmissie, verificatie van de melding en uiteraard de opvolging. Om risico’s en schade zoveel mogelijk te beperken, dienen eindgebruikers over een kwalitatief en deugdelijk geïnstalleerd en onderhouden inbraakalarmsysteem te beschikken dat kan worden aangesloten op een particuliere alarmcentrale. Afgelopen maand sloot Alarmgroep Nederland, waarin 24 technische beveiligingsbedrijven zijn verenigd, een samenwerkingsverband met G4S, een van de grootste beveiligingsbedrijven van Nederland. Door de samenwerking kunnen de partijen nog beter 24/7 een snelle alarmopvolging en adequate actie bij technische storingen garanderen.

‘Beveiliging blijft altijd combinatie techniek én mens’
De beveiligingsbranche is aan het vergrijzen, blijkt uit de Branchescan 2016 van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Opdrachtgevers verwachten steeds meer flexibiliteit van beveiligingsbedrijven en de tarieven staan onder druk. Consolid heeft een unieke verkorte opleiding ontwikkeld die theorie combineert met praktijk, waardoor ook jongeren sneller kunnen instromen in de branche. De beveiligers kunnen via het uitzend- en detacheringsbureau werken in de beveiliging, maar ook in de vervoerssector. Zo wordt enerzijds toekomstperspectief geboden, terwijl anderzijds de gevraagde flexibiliteit wordt geleverd.

Intensieve beveiliging tijdens Sail Den Helder zonder hinder voor publiek
Van 22 tot en met 25 juni vond het evenement Sail Den Helder plaats in combinatie met de marinedagen. Zoals vaker bij grootschalige publieksevenementen was ook hier de beveiliging flink aangescherpt. Zowel tussen het publiek als van op afstand via omvangrijke camerasystemen werden de ongeveer 350.000 bezoekers scherp in de gaten gehouden. Zware pantserwagens op de toegangswegen tot het marineterrein moesten een aanslag met een voertuig voorkomen.

Samenwerking Bosch Security Systems en Sony ‘win-win’-situatie voor beide bedrijven
Bosch Security Systems en Sony, twee van de grootste fabrikanten van videobewakingssystemen ter wereld, maakten in november vorig jaar bekend te gaan samenwerken. Na goedkeuring door de mededingingsautoriteiten is het partnerschap sinds 1 februari een feit. BEVEILIGING sprak met Michael Hirsch, Vice President Sales & Marketing Sony Security Business bij Bosch, en André Bos, Business Development Manager Sony Video Security Solutions bij Bosch, over de kansen die de samenwerking beide bedrijven biedt en de eerste stappen die worden gezet.

ABUS toont nieuwe kansen door koppeling met huisautomatisering tijdens Business Days 2017
Toegang verlenen op afstand, het alarmsysteem in- en uitschakelen direct bij de cilinder, altijd en overal op videobeelden kunnen bekijken wat er in en om de woning, winkel of kantoor gebeurt. Het kan allemaal met de geïntegreerde beveiligingssystemen van ABUS Security-Center. Maar de mogelijkheden gaan nog veel verder. Door integratie met systemen voor gebouwautomatisering ontstaan echte ‘smart buildings’ waarin allerlei apparaten en toepassingen volledig automatisch op elkaar reageren volgens vooraf ingestelde scenario’s. Van vloerverwarming tot het openen van gordijnen en zelfs het inschakelen van het koffiezetapparaat: de mogelijkheden zijn eindeloos, zo bleek tijdens de ABUS Business Days, die begin juli plaatsvonden in Duitsland.

Toegevoegde waarde is een probleem zo slim mogelijk oplossen
Als socioloog bij een industriële bakkerij kan je algemeen directeur worden van een bedrijf dat beveiligingsrobots produceert. Edwin Lustig is daarvan het levende bewijs. Enthousiast toont de VBN-er van deze maand de werkplaatsen van het puur Hollandse Robot Security Systems, waarvan hij CEO is. “We hebben de technologie ontwikkeld voor de beveiliging, maar het zijn vooral facilitaire sectoren die interesse hebben. Die zien in dat het niet om het apparaat gaat, maar om wat het kan.” Dat is een mindset die volgens de robotproducent ook in de beveiliging eens zou moeten landen.

‘Conservatieve regelgeving zit innovatie brandbeveiligingssystemen in de weg’
De actualiteit was bitter op de dag van het brandveiligheidsseminar van de VBE op 14 juni. Terwijl vertegenwoordigers van de brandbeveiligingssector en brandweerspecialisten zich bogen over trends en ontwikkelingen in het vakgebied, vochten in de Londense Grenfell Tower nog steeds mensen voor hun leven. Bij het nachtelijke inferno in de 24 etages tellende woontoren vielen tenminste 79 doden. De verschrikkelijke tragedie herinnert alle brandbeveiligingsspecialisten er nog eens aan waarom hun werk zo belangrijk is. En waarom innovatie meer ruimte moet krijgen in de sector. Maar daar is de regelgeving nog niet aan toe, werd duidelijk tijdens het seminar.

KIWA komt met alternatief voor Politiekeurmerk Veilig Wonen
Zoals al in de editie van juni te lezen was, gaat er veel veranderen rond het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, dat het keurmerk sinds 2005 beheert, draagt de uitvoering over aan CB&V in Wageningen en dat valt bij sommige belanghebbenden niet in goede aarde. Kiwa presenteert daarom op 22 september een alternatief waarbij naar eigen zeggen de vrije marktwerking van kracht blijft en waarmee afgerekend zou worden met een aantal bezwaren die de markt tegen het huidige PKVW heeft.

Aandachtspunten voor veiligheid voorafgaand en tijdens zakenreizen
Tijdens zakenreizen naar bepaalde delen van de wereld kan er van alles mis gaan. Een veilige zakenreis voor medewerkers van bedrijven en organisaties begint al ruim vooraf, bijvoorbeeld met het checken van het hotel en de omgeving en het regelen van het transport. Ook in het hotel dienen reizigers op hun hoede te zijn. Zo kan de kamer zijn voorzien van ongewenste apparatuur en heeft het tijdelijk afgeven van het paspoort niet de voorkeur.