Juni-juli 2018

cov1807_LAATST
Nieuwe vakbeurs SecurityLIVE positief ontvangen
De nieuwste camera’s en recorders, video management software, videoanalytics en opslagsystemen voor hoge resolutie videobeelden. Oplossingen voor toegangscontrole, waaronder biometrie en systemen waarmee de toegangsrechten van duizenden gebruikers zijn te beheren. De nieuwste producten en diensten voor inbraakdetectie, alarmtransmissie en opvolging door particuliere alarmcentrales en brandbeveiliging. Het was eind mei allemaal te zien op de beursvloer van SecurityLIVE 2018 in de Brabanthallen in Den Bosch.

Actuele onderwerpen uit de praktijk besproken tijdens kennissessies SecurityLIVE
Tijdens SecurityLIVE was ruim aandacht voor vraagstukken waar beveiligingsinstallateurs en integrators in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben, zoals de uitfasering van PSTN en ISDN per 1 september 2019, de AVG, cybersecurity en het bieden van meerwaarde aan klanten met bijvoorbeeld videoanalytics en digital signage. Verschillende sprekers lichtten recente ontwikkelingen toe tijdens een aantal seminars op de beursvloer en voor de camera van BEVEILIGING TV.

‘Bestrijden ondermijnende criminaliteit niet alleen taak van de overheid’
De succesvolle aanpak van de overheid tegen de georganiseerde misdaad heeft de kans op ondermijning flink doen toenemen. Criminelen hopen bijvoorbeeld invloed te krijgen op het openbaar bestuur door zich verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad of proberen een stroman op de kieslijst te plaatsen. De afgelopen jaren kwam een aantal spraakmakende corruptiezaken bij de politie en douane groot in het nieuws. Maar ook het bedrijfsleven heeft te maken met ondermijnende criminaliteit. Denk aan infiltratie door medewerkers die onopgemerkt informatie doorspelen naar buiten. Het bestrijden van ondermijnende criminaliteit is beslist niet alleen een taak van de overheid. Ook onder andere bedrijven, brancheverenigingen, financiële instellingen, makelaars en energiebedrijven spelen daarbij een grote rol, stelt Emile Kolthoff, lector Ondermijning aan de Avans Hogeschool.

Bijna tienduizend producten voldoen aan standaarden ONVIF
Het Open Network Video Interface Forum (ONVIF) werd tien jaar geleden opgericht met als doel het streven naar standaardisatie. Hierdoor wordt het eenvoudiger om componenten van verschillende fabrikanten te gebruiken in één beveiligingssysteem. Opgericht door Axis Communications, Bosch Security Systems en Sony Video Security, groeide het aantal leden snel. Sinds 2010 wordt niet meer uitsluitend gericht op IP-videosystemen, maar ook op fysieke toegangscontrole. Nog dit jaar verwacht ONVIF het tienduizendste product te verwelkomen dat conform is aan één of meer van de zes ‘profielen’ die het afgelopen decennium zijn gepubliceerd.

Van ‘target hardening’ naar ‘design against terrorism’
Banken zijn het levende bewijs dat met een vriendelijke, gastvrije uitstraling meer veiligheid is te bereiken dan met opzichtig beton en mensen achter dik glas. Volgens consultant Rob van Dijk van Cocoon risk management is dat met de openbare ruimte niet anders. Op het moment wordt terrorismedreiging bestreden met zware betonblokken en vuilniswagens die straten blokkeren. Dit is onveilig en zeker niet aangenaam. “Het kan anders”, benadrukt hij. “Door de omgeving op een andere manier te ontwerpen wordt deze voor kwaadwillenden heel onaantrekkelijk, terwijl normale mensen zich er plezierig en veilig voelen. Bovendien loopt verdacht gedrag veel eerder in de gaten.” Zijn vooruitstrevende visie maakt hem VBN-er van deze maand.

Platform: AVG, wat moeten we er mee?
“Privacyrecht is niet te handhaven zonder structurele en preventieve technische maatregelen”, stelde privacyridder John Borking, buitengewoon lid van het College Bescherming Persoonsgegevens (thans Autoriteit Persoonsgegevens). Borking was één van auteurs van een door het ministerie van BZK uitgegeven publicatie, genaamd ‘Privacy Enhancing Technologies’, een witboek voor beslissers. Doel was om met Privacy Enhancing Technologies (PET) de juridische verplichtingen om te zetten in technische specificaties. De gedachte was dat door het toepassen van PET tijdens de ontwikkeling van producten en diensten, zoals IT-systemen,  privacyverhogende maatregelen konden worden meegenomen. Populair gezegd dus Privacy by Design, allemaal bedacht en beschreven in 2004 door onder andere John Borking.

Strategieën om datalekken te voorkomen
Een strategie om datalekken te voorkomen gaat verder dan het instellen van sterke wachtwoorden, beperken van toegangsrechten of het installeren van software updates. Met het treffen van alleen technische maatregelen om ‘cyberveilig’ gedrag desnoods af  te dwingen wordt het doel niet bereikt. Het beleid dient breed te worden gedragen in de organisatie en medewerkers moeten zich bewust zijn van de digitale risico’s die het bedrijf loopt en de invloed die zij hierop hebben bij het uitoefenen van hun dagelijkse werkzaamheden. Welke stappen kunnen bedrijven nemen om diefstal van vertrouwelijke gegevens te voorkomen?