Zorgen om tekort aan particuliere beveiligers
Het aantal werkzame personen in de particuliere beveiligingsbranche is in 2021 gedaald met 3,7 procent naar 24.896 arbeidsplaatsen. Volgens de recente jaarlijkse branchescan van de Nederlandse Veiligheidsbranche zijn vooral in de evenementen- en horecabeveiliging gekwalificeerde medewerkers uitgestroomd en is het nog maar de vraag of zij na het opheffen van de coronamaatregelen zullen terugkeren in de branche. Ook bedrijven in de technische beveiligingsbranche hebben een toenemende vraag naar personeel.
Ondernemers kwetsbaarder voor criminaliteit dan vaak gedacht
Cybercriminaliteit, mobiel banditisme en ondermijning: ondernemers hebben er dagelijks mee te maken. Hoe kunnen publieke en private partijen samen criminaliteit tegen het bedrijfsleven succesvol aanpakken? Tijdens het congres ‘Eén front tegen criminaliteit’ eind juni in Utrecht werden bestaande initiatieven besproken en konden bezoekers live oplossingen ervaren. Tevens werd vooruitgeblikt op de nieuwe agenda 2023-2026 van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing.
Vijfde jaarlijkse Cybersecuritymonitor CBS: zzp-ers minst cyberweerbare ondernemers
Zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) treffen de minste maatregelen op het gebied van cybersecurity, zoals het periodiek installeren van beveiligingsupdates, toepassen van antivirussoftware, encryptie en tweefactorauthenticatie. Met de Cybersecuritymonitor schetst het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) jaarlijks een beeld van de ICT-incidenten waarvan bedrijven en personen in Nederland slachtoffer zijn geworden en de maatregelen die ze ertegen nemen. Voor het eerst is deze keer ook informatie over zzp’ers opgenomen.
Integriteit van camerabeelden waarborgen met ‘signed video’
Bewakingscamera’s kunnen belangrijk bewijsmateriaal opleveren. Belangrijk daarbij is dat videobeelden niet (achteraf) zijn te manipuleren. Dankzij video-authenticatie is de integriteit van beelden te waarborgen. Axis Communications is afgelopen jaar gestart met een open source-project om de toepassing van video-authenticatie met ondertekende video, het zogenaamde ‘signed video’, te stimuleren.
Tien jaar profielen van ONVIF: het belang van standaardisatie voor beveiligingstechnologie
Camera’s, netwerk videorecorders en video management software van verschillende fabrikanten zijn niet altijd als vanzelfsprekend toe te passen binnen één videobewakingssysteem. Om daar verandering in te brengen, publiceert ONVIF al tien jaar verschillende profielen. Installateurs en eindgebruikers kunnen erop vertrouwen dat producten die voldoen aan een bepaald profiel probleemloos naast en met elkaar zullen werken. Het nieuwste profiel is Profiel M voor videoanalytics, dat vorig jaar werd gepubliceerd.
Boerenopstand legt politiek bestuurlijke systeemcrisis bloot
Met stijgende verbazing en verontwaardiging hebben velen het parlementaire onderzoek over de toeslagenaffaire gevolgd. Dit schouwspel communiceerde een onthutsend beeld van een zieke, egocentrische bestuurs- en politieke cultuur, waarin belangen van burgers en samenleving tot een voetnoot zijn gedegradeerd. Helaas staat deze kwestie niet op zich.
Risico’s van brand in garages onder woongebouwen
Branden in parkeergarages onder appartementencomplexen zijn vaak heftiger dan in het verleden. Dat komt onder meer door het toenemende aantal elektrische voertuigen met bijbehorende oplaadpunten en de grotere hoeveelheid brandbare kunststoffen die in moderne voertuigen zijn verwerkt. In de praktijk blijkt dat er steeds meer voertuigen zijn betrokken bij branden in parkeergarages. De brandweer krijgt dergelijke branden minder snel onder controle en kiest vaker voor een uitbrandscenario. Gebouwen kunnen gedurende langere tijd of zelfs definitief onbewoonbaar worden verklaard. Hoe gebouweigenaren de risico’s kunnen beperken, was het onderwerp van een webinar van Brandveilig Bouwen Nederland (BBN).
Slimme oplossingen voor beveiliging en gezondheidszorg
Beveiligingssystemen dragen steeds meer bij aan slimme oplossingen voor zorginstellingen. Tijdens de vakbeurs Zorg & ICT in de Jaarbeurs Utrecht was onlangs te zien hoe bijvoorbeeld het personeel in woonzorgcentra efficiënter kan werken door automatische detectie van bewoners die ’s nachts hun bed uitkomen, vallen of op plekken komen waar ze een risico voor zichzelf kunnen vormen. Dankzij kunstmatige intelligentie wordt het aantal onterechte meldingen sterk gereduceerd, terwijl de privacy van zowel bewoners als medewerkers wordt beschermd doordat alleen beelden worden verstuurd van incidenten of te kiezen voor andere sensoren dan camera’s.
Veilig Wonen Dag in teken van preventie woninginbraak
Na een sterke daling in de afgelopen jaren, neemt het aantal woninginbraken weer toe. Naar verwachting zal de teller eind 2022 op zo’n dertigduizend staan. Eind juni vond in Utrecht de Veilig Wonen Dag plaats, die in het teken stond van woninginbraak. Wat is de impact van een inbraak op slachtoffers en welke stappen kunnen worden gezet om de kans op een inbraak te reduceren? Naast presentaties en workshops waren innovaties te zien op de beursvloer. Aan het eind van de dag werden in meerdere categorieën de Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) prijzen 2022 uitgereikt.