Mei 2009

cov0905

Beoordelingsrichtlijn zuurstofreductie
Brand is niet mogelijk bij een zuurstofpercentage van minder dan 17 procent. Ademen gaat onder die omstandigheden nog zonder noemenswaardige problemen. Het is dus niet meer dan logisch dat deze wetenschap benut wordt op plaatsen waar men brand te allen tijde voorkomen wil, zoals in datacentra. Hiervoor zijn specialistische systemen in de handel. Om daarvan het ontwerp, de installatie, oplevering en nazorg in goede banen te leiden, is onlangs de beoordelingsrichtlijn BRL-K2101017/01 geïntroduceerd. Certificering vindt plaats door Kiwa.

Space syntax, een nieuwe tool in de box
Dat de ruimtelijke structuur in een buurt, wijk of bijvoorbeeld bedrijventerrein invloed heeft op veiligheid en onveiligheid ter plekke behoeft geen betoog. Space syntax maakt die invloed duidelijk. Door space syntax in te zetten bij het (her)ontwerpen van bijvoorbeeld buurten en wijken kunnen veel ontwerpfouten worden vermeden met als belangrijke opbrengst een in potentie veilige(re) omgeving.

Nieuwe VCA maakt veiligheid op het werk eenvoudiger
Van de Veiligheids Checklist Aannemers (VCA) komt een nieuwe versie uit. De versie 2008/05 is uitgebreid met een certificatieschema dat speciaal is toegespitst op de petrochemische sector. Bovendien is toepassing van het schema eenvoudiger en duidelijker geworden. Bedrijven komen in aanmerking voor het VCA-certificaat als zij maatregelen hebben getroffen om personeel te beschermen tegen arbeidsongevallen.

IT-beveiliging in een wereld zonder grenzen (deel 4)
Voor steeds meer organisaties wordt internet de infrastructuur voor bedrijfscommunicatie. Niet alleen wordt via het web gecommuniceerd; ook programma’s en data bevinden zich ergens ‘online’ bij externe dienstverleners. Of dit veilig is valt te bezien. Het kan wel, maar dan moet worden afgestapt van de traditionele kijk op beveiliging. Want Cloud Computing, zoals het fenomeen heet, is te vergelijken met een werkplek midden op straat in plaats van in een kantoorgebouw.

‘Nog te weinig aandacht voor harde ‘security’ in Nederland’
Het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement staat private en publieke organisaties bij in tijden van crises en bij complexe veiligheidsvraagstukken. Het instituut was onder meer betrokken bij de rampen en crises in Enschede, Volendam, de gevangenisbrand op Schiphol en het neerstorten van een vliegtuig van Turkish Airlines in Amsterdam in februari. BEVEILIGING sprak met Erwin Muller, algemeen directeur van het COT en als hoogleraar Veiligheid en Recht verbonden aan de Universiteit Leiden.

Geïntegreerde gebouwbeveiliging via IP
Sony presenteerde onlangs twee projecten in Portugal waar het bedrijf geïntegeerde gebouwbeheersystemen heeft geleverd die volledig zijn gebaseerd op IP. Het Palácio do Gelo is een moderne shopping mall in de Portugese stad Viseu. Het Estadio do Dragão is de thuishaven van FC Porto. Bij beide projecten is Sony verantwoordelijk voor het CCTV-systeem én de netwerkinfrastructuur. In samenwerking met partners werden onder meer toegangscontrole, ontruimingssystemen en klimaatbeheersystemen gerealiseerd, waarbij alle communicatie verloopt via één netwerk.

Leon Verver, Coördinator Openbaar Vervoer:
Het is goed mis in het openbaar vervoer. Er gaat geen week voorbij of er staat wel weer iets over mishandelde chauffeurs of bekogelde bussen in de krant. “Gebrek aan respect voor mensen met een publieke taak”, meent Leon Verver, die onlangs door de Raad van Hoofdcommissarissen is aangesteld als Coördinator Openbaar Vervoer. Op zijn bureau ligt een eerste Plan van Aanpak.

Samsung Techwin: groeier in CCTV
Iedereen kent Samsung van de consumentenelektronica. Dat het Koreaanse concern ook een tak heeft voor professionele producten is minder bekend. Samsung Techwin specialiseert zich sinds de jaren zeventig vooral in defensieapparatuur. De laatste jaren maakt CCTV een snelle opmars en komen ook andere doelgroepen in kaart, zoals de beveiligingindustrie. Samsung Electronics maakt overigens ook CCTV-apparatuur.

Proeftuin voor luchthavenbeveiliging
Vooral op een grote luchthaven kan al een klein incident enorme gevolgen hebben. Zeker in deze tijden van terroristische dreiging. Het is essentieel dat elk incident voorkomen of anders direct gedetecteerd en bestreden wordt. Aan de andere kant dient vermeden te worden dat vergaande maatregelen worden doorgevoerd terwijl er niets aan de hand is. Siemens introduceert het vooral op video gebaseerde security management-systeem Siveillance ELS Web om ‘afwijkende situaties’ te signaleren en beelden hiervan met besluitondersteunende informatie te sturen naar personen die verantwoordelijk zijn voor het initiëren van actie. Op het Siemens Airport Center in Duitsland worden dit soort ontwikkelingen voor het eerst uitgeprobeerd.

Veiligheid op de rails
Vernielde voetbaltreinen. Bommeldingen. Agressie tegen personeel en reizigers. Afgaande op de media blijft NS weinig ellende bespaard. Toch weet het bedrijf dagelijks zo’n 1,1 miljoen reizigers veilig van A naar B te vervoeren. Dat is niet op de laatste plaats te danken aan de afdeling Concernveiligheid. VBN-lid Ben Boere vertelt over de risico’s waar de spoorvervoerder zoal mee te maken heeft en hoe deze beheersbaar worden gemaakt zonder reizigers daarvan hinder te laten ondervinden.

Innovatie staat voorop bij Dedicated Micros
Dedicated Micros bracht 25 jaar geleden de eerste multiplexer op de markt, waarmee beelden van meerdere camera’s kunnen worden vastgelegd op één videorecorder. De Engelse fabrikant is uitgegroeid tot wereldwijd vooraanstaand leverancier van CCTV-producten die innovatie altijd hoog in het vaandel heeft laten staan. BEVEILIGING sprak met Pauline Norstrom, die naast hoofd marketing en bestuurslid van AD Group, de moedermaatschappij van Dedicated Micros, voorzitter is van de CCTV-sectie van de British Security Industry Association (BSIA). Technisch gezien is er steeds meer mogelijk met (intelligent) cameratoezicht, maar zijn alle ontwikkelingen wel even noodzakelijk en maatschappelijk wenselijk?

Vooruitblik IFSEC 2009
Een nieuwe locatie, achthonderd exposanten die de meest recente producten en diensten tonen op nagenoeg ieder vlak van professionele beveiliging, een uitgebreid programma met conferenties en gratis seminars en een award-uitreiking. Onder de noemer ‘The Protection and Management Series’ vindt de jaarlijkse internationale vakbeurs International Fire and Security Exhibition and Conference (IFSEC) van 11 tot en met 14 mei weer gelijktijdig plaats met zusterevenementen International Firex, Fire & Rescue, Safety & Health Expo en The Facilities Show in de National Exhibition Centre in de Engelse stad Birmingham.

Stap voor stap het IP-tijdperk in
Nog drieënhalf jaar. Dan begint KPN met het uitfaseren van analoge telefoonverbindingen. Voor die tijd moeten nog zo’n 400.000 alarminstallaties worden gemigreerd van ‘analoog’ PSTN naar ‘digitaal’ IP. De industrie is er klaar voor. De meldkamers ook. De installateur nog niet. Daarom zijn industrie en PAC’s een intensieve campagne gestart om de installateurs te helpen hun installaties geschikt te maken voor IP. Onderdeel van deze campagne was de SSA Dag van de Installateur die 22 april plaatsvond in Amsterdam RAI.

Branche laat op SSA 2009 niets van recessie merken (deel 1)
Een camera die gelijktijdig vijf objecten volgt. Een videorecorder met forensische zoekmethodes. Een methode om mensen met slechte voornemens uit de tent te lokken. Een camera met beeldruiscompensatie. En een systeem dat megapixel-videobeelden vanuit een bus live naar een meldkamer stuurt. Dit is slechts een greep uit het aanbod dat te zien was tijdens de tweede editie van Safety & Security Amsterdam.

Industriele spionage toenemend probleem voor bedrijven (deel 1)
Informatie is voor moderne organisaties van essentiele waarde en daarmee ook lucratief voor diefstal. Dit laatste gebeurt steeds professioneler met steeds grotere schade tot gevolg. Daders zijn criminelen, maar ook legitieme bedrijven en zelfs overheden. Wie zich wil wapenen tegen bedrijfsspionage dient uiterst zorgvuldig te werk te gaan of een specialist in te schakelen om verergering van mogelijke gevolgschade te voorkomen.

Debatplein Safety & Security Amsterdam 2009
Waar staat de beveiligingsbranche anno 2009 en waar gaat het naar toe? Wat is te doen tegen de criminaliteit in de detailhandel? Vormen speciale parkeerplaatsen de oplossing tegen transportcriminaliteit? Overleeft de beveiligingsinstallateur het IP-tijdperk? En kan beveiliging goedkoper door het uit te besteden? Deze vragen stonden centraal tijdens een vijftal discussierondes op het SSA Debatplein.

Infosecurity Europe 2009: IT-security ontmoet fysieke beveiliging
Infosecurity Europe 2009, het grootste vakevenement ter wereld op het gebied van informatiebeveiliging, vond plaats van 28 tot en met 30 april. De beurs trok volgens de organisatie 12.500 bezoekers naar de nieuwe locatie Earl’s Court te Londen.