Mei 2014

cov1405

1,5 miljoen bewakingscamera’s in Nederland
Naar schatting tussen de 350.000 en zevenhonderdduizend camera’s brengen de openbare weg (gedeeltelijk) in beeld. Van deze camera’s is 2 procent eigendom van een overheid; de rest behoort toe aan particulieren. De meeste bewakingscamera’s filmen in besloten of niet-openbare ruimtes. Dat blijkt uit een inventarisatie van de DSP-groep in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ultra HD nieuwe standaard in cameratoezicht?
Megapixelcamera’s zijn niets nieuws in de beveiligingsector. Maar veelal is het lastig om daarmee een systeem te creëren dat de resolutie ten volle benut. Na een wat moeizame overstap van analoge 4:3 beelden naar high definition 16:9 ligt nu de volgende evolutie in het verschiet. Ultra HD, veelal 4K genoemd, is hard op weg om de standaard in de televisiewereld te worden. Maar ook enkele grote beveiligingsfabrikanten komen nu met camera’s die 3840 x 2160 of zelfs 4096 × 3072 pixels bieden. Nu is het kijken wat nodig is om deze resolutie ook via het netwerk op schijf of beeldscherm te krijgen.

De filosofie achter 60 procent groei per jaar
In dertien jaar tijd wist het Chinese Zhejiang Dahua Technology zich te ontwikkelen tot de nummer 6 in de wereldwijde CCTV-markt, met een marktaandeel van 3,3 procent. Op het moment wordt nog maar ruim een kwart van de productie geëxporteerd. Maar dat zal volgens de directie snel gaan veranderen. Het bedrijf worstelt echter nog wel met het imago dat in het buitenland aan Chinese fabrikanten kleeft. “We zullen de markt moeten overtuigen dat Chinezen ook topkwaliteit en innovatie kunnen voorbrengen”, zei oprichter en CEO Fu Liquan tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor in Hangzhou.

‘Met opdrachtgevers kom je tot de beste ideeën’
Eindgebruikers stellen soms specifieke eisen die leiden tot productontwikkelingen die ook voor anderen interessant zijn. Dat vertelt oprichter en president Pierre Racz van de Canadese fabrikant Genetec, die onder andere samen met Schiphol aan nieuwe ontwikkelingen werkt voor uitbreiding van het integrale beheerplatform Security Center. “We blijven via integrators en distributeurs leveren, maar via het initiatief Mission Control gaan we ons actiever op eindgebruikers richten om tot ideeën voor productuitbreidingen te komen.”

Camera’s geven gemeente Maastricht grip op mobiliteit
De gemeente Maastricht wil de verkeersstroom in en om de stad effectief sturen en geleiden. De camera’s die daarvoor in gebruik waren, zijn vervangen door een geïntegreerd monitoringsysteem op basis van netwerkcamera’s van Axis en software van SeeTec. De oplossing biedt diverse unieke mogelijkheden voor directe controle, maar ook voor het samenstellen van statistieken die de basis vormen voor beleidsaanpassingen. En niet op de laatste plaats is met het systeem ook de criminaliteitspreventie gediend.

Camerasysteem Hikvision beveiligt containerdepot in Antwerpen
Vrachtwagens rijden van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat af en aan bij Van Doorn Container Depot in de haven van Antwerpen. Op het depot staan lege containers tijdelijk opgeslagen en worden containers schoongemaakt, gerepareerd en gereed gemaakt voor het volgende transport. Aan de hand van een RFID-systeem en het unieke nummer van elke container is steeds per container bekend waar deze is opgeslagen op het depot en welke vrachtwagenchauffeur hem komt ophalen. Een camerasysteem van Hikvision zorgt voor beveiliging van het depot ’s nachts en legt overdag eventuele schade vast aan containers, toegangsluizen, slagbomen en voertuigen.

ISPS-code zorgt alweer tien jaar voor verbeterde beveiliging in logistiek
Vooral de terreurdaden in de Verenigde Staten in 2001 hebben ertoe bijgedragen dat zeehavens en -schepen nu wereldwijd een deugdelijk beveiligingsplan moeten hebben. De maatregel staat bekend als de ISPS-code. Schepen die hier niet aan voldoen of die in niet-gecertificeerde havens aanmeren, kunnen rekenen op strenge en tijdrovende controles door de havenautoriteiten. Vooral als zij naar de Verenigde Staten reizen.

Cyber crime snel groeiend terrein voor particulier onderzoekers
Cyber crime is wereldwijd al omvangrijker dan ‘gewone’ criminaliteit, die op zichzelf ook steeds vaker met behulp van ICT plaatsvindt. Voor bedrijven begint het dan ook steeds meer een vitale dreiging te vormen. Dat betekent brood op de plank voor onderzoeksbureaus. Helaas is onderzoek naar en bestrijding van cyber crime niet bepaald eenvoudig. Overheden kunnen het al niet zonder de hulp van gespecialiseerde bedrijven. Wat komt er zoal bij kijken en wat zijn de valkuilen?

Terugblik op European Conference & Exhibition van ASIS International (deel 2)
Van 1 tot en met 3 april vond in Den Haag de dertiende Europese conferentie van de beroepsorganisatie ASIS International plaats. Tijdens de tweede dag spraken onder andere directeur Rob Wainright van Europol over de verschuiving van de misdaad naar internet en minister Ray Mabus van de Amerikaanse marine over hoe criminaliteit de zeevaart bedreigt en daarmee 90 procent van het wereldwijde handelsverkeer. Verder waren er tientallen seminars, workshops en rondetafeldiscussies te volgen en kon tijdens de lange pauzes met de sponsorende bedrijven worden gesproken.

Verandering gebouwfuncties is opgave voor brandveiligheid
De brandveiligheidswereld staat voor uitdagingen als gevolg van veranderingen op de vastgoedmarkt. Miljoenen vierkante meters kantoor- en bedrijfsruimte staan leeg, terwijl er aan de andere kant de komende decennia grote behoefte is aan goedkope en flexibele wooneenheden. De oplossing is ‘transformatie’, herbestemming van bestaande gebouwen voor nieuwe functies. Dat heeft zijn weerslag op het brandveiligheidsniveau. Verandering van gebouwfuncties en de consequenties voor brandveiligheid waren de rode draad op het Nationaal Brandveiligheidscongres.

‘Beveiligen is het kunnen kiezen van de juiste partijen’
Koninklijke Boskalis Westminster is een van die Nederlandse bedrijven die men overal ter wereld tegenkomt. Het bedrijf is bekend om haar baggeractiviteiten, maar biedt daarnaast een breed scala aan maritieme diensten ten behoeve van de offshore energiesector. Naast zwaar transport en hijs- en installatiewerkzaamheden is Boskalis actief met sleepdiensten en reddings- en bergingswerk. Hoofd beveiliging en bedrijfshulpverlening is John den Haring, die in deze editie VBN-er van de maand is. Van ingehuurde beambte klom hij op tot beleidsfunctionaris en in die hoedanigheid draagt hij nu zorg voor het kloppende hart van de elfduizend medewerkers tellende en in 75 landen actieve multinational.

Biometrie gaat om veel meer dan techniek
Op het gebied van biometrie valt nog veel te ontwikkelen. Om samenwerking binnen de industrie te bevorderen is de Vereniging voor Biometrie & Identiteit opgericht, die 10 april haar eerste bijeenkomst hield. De VVBI is een voortzetting van het Platform Biometrie en heeft leden uit industrie, wetenschap en handel.

Introductie IPv6: gevolgen voor beveiligingsproducten
In toenemende mate plannen organisaties de introductie van Internet Protocol versie 6 (IPv6). Ontwikkelaars en leveranciers van beveiligingsproducten die op IP-basis werken zullen hun nieuwe producten IPv6-gereed moeten maken omdat de afnemers dat gaan eisen. Dit artikel geeft achtergrondinformatie over de introductie van IPv6.

Schade door inbreuken in netwerken verdubbeld in Verenigd Koninkrijk
De schade door inbreuken in netwerken in het Verenigd Koninkrijk is het afgelopen jaar verdubbeld, maar het aantal inbreuken is afgenomen. Van de grotere organisaties meldde 81 procent tenminste één geslaagde inbreuk en van de kleinere organisaties 60 procent. De gemiddelde schade van de ergste inbreuk bedraagt tussen de zeshonderdduizend en 1,15 miljoen pond bij grotere organisaties en tussen de 65.000 en 115.000 pond bij kleinere organisaties. Dat blijkt uit de eind april gepresenteerde Information Security Breaches Survey 2014 uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers.