Beveiligingsbranche heeft stijgende lijn weer te pakken, wel zorgen over personeel
Met een omzetgroei van 10 procent tot 1,4 miljard euro ten opzichte van 2021 heeft de beveiligingsbranche afgelopen jaar de stijgende lijn weer opgepakt. Toch zijn er ook zorgen. Bijvoorbeeld over de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt met moeilijk in te vullen vacatures en een hoge uitstroom van medewerkers uit de sector. Dat blijkt uit de Branchescan 2022 van de Nederlandse Veiligheidsbranche.
Lik-op-stuk aanpak moet voetbalgeweld beteugelen
Spelers die geraakt worden door vanaf de tribunes gegooide voorwerpen, spreekkoren en vernielingen in en om stadions. Geweld rondom wedstrijden in het betaald voetbal was de laatste tijd volop in het nieuws. De KNVB heeft de veiligheidseisen aangescherpt en wedstrijden worden tegenwoordig eerder stilgelegd om op een later tijdstip zonder publiek te worden uitgespeeld. Ook kunnen notoire relschoppers voortaan een levenslang stadionverbod tegemoet zien om te voorkomen dat zij een stadion kunnen betreden.
Veelzijdige oplossingen die verder reiken dan beveiliging
Het volgen van goederen en pakketjes in logistieke centra van binnenkomst tot verzending voor een efficiënte goederenstroom. Automatische detectie van patiënten die ’s nachts uit bed komen of zijn gevallen met een directe koppeling aan het verpleegoproepsysteem. Brandpreventie door temperatuurbewaking met thermische camera’s in parkeergarages, recyclingbedrijven of industriële omgevingen. Hikvision demonstreerde tijdens een roadshow in Vianen veelzijdige oplossingen die verder reiken dan beveiliging.
Snelle groei toepassing cloud in beveiliging
Het gebruik van de cloud neemt in hoog tempo toe. Dat geldt ook voor beveiligingssystemen, bleek tijdens de Milestone Experience Day in Tilburg. Zo biedt Milestone Kite een complete Video Surveillance as a Service (VSaaS) oplossing waarmee beelden zowel in de cloud als lokaal zijn op te slaan. Gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over updates en onderhoud, terwijl de schaalbare oplossing ruim zesduizend cameramodellen ondersteunt en extra analytische functies als aanvulling op de standaard functies. Verder was er aandacht voor onder meer het verrijken van videobewaking met kunstmatige intelligentie en intelligente videoanalytics. Op de beursvloer toonden diverse partners toepassingen voor specifieke verticale marktsegmenten zoals de zorgsector, onderwijs en stadstoezicht.
Van vriendjespolitiek en ‘tekengeld’ tot omkoping en afpersing: bedrijven vatbaar voor ondermijnende criminaliteit
Ondernemers, advocaten of ambtenaren van gemeenten kunnen ongewild en ongemerkt betrokken raken bij criminaliteit. Soms is sprake van omkoping door criminelen die bijvoorbeeld aan een paspoort met een andere identiteit willen komen, maar ook afpersing en bedreiging komen voor. Hoe is ondermijning te herkennen en welke maatregelen kunnen bedrijven nemen om te voorkomen dat zij terechtkomen in criminele netwerken? Dat was het centrale thema van een Security Sessie die door Jan van Toorn werd georganiseerd in Ridderkerk.
Cybercriminelen verleggen hun aandacht naar kleinere bedrijven
Bedrijven en ondernemers worden steeds vaker het doelwit van cybercriminelen. Dat geldt vooral voor het midden- en kleinbedrijf, dat voor het eerst meer aanvallen te verduren heeft dan het grootbedrijf. Ondanks het toegenomen aantal aanvallen op kleinere kwetsbare bedrijven, schatten ondernemers in deze categorie de risico’s niet hoger in. Dat blijkt uit onderzoek onder zakelijke klanten van ABN AMRO.
Cyberhygiëne nog vaak niet in orde
Datalekken, hacks en met ransomware versleutelde bestanden die pas na betaling van losgeld worden vrijgegeven. Er komt heel wat af op bedrijven en organisaties op het gebied van cybersecurity. Het is belangrijk dat zij voldoende digitaal weerbaar zijn om dreigingen het hoofd te kunnen bieden en dat zij weten wat te doen als het toch mis gaat. Met de komst van nieuwe EU wet- en regelgeving wordt het op orde hebben van de ‘cyberhygiëne’ een stuk minder vrijblijvend, zo bleek tijdens het seminar ‘Help we zijn gehackt, wat nu?’ van SVDC in Zeist. Bestuurders kunnen straks zelfs tijdelijk uit hun functie worden gezet en persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
Extra aandacht politie voor aanpak ondermijnende criminaliteit
De extra aandacht die de politie in 2022 besteedde aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit heeft geleid tot het aanpakken van 1672 criminele samenwerkingsverbanden. Zo zijn aanhoudingen verricht voor drugsgerelateerde criminaliteit, seksuele uitbuiting, gedwongen prostitutie en verboden wapenbezit. Dat blijkt uit de jaarverantwoording 2022 van de politie.