November 2014

cov1411

Pro-actief cameratoezicht Almere reikt verder dan handhaving alleen
Almere zet al jarenlang pro-actief cameratoezicht in. Het cameratoezicht speelt een grote rol bij de dagelijkse werkzaamheden van de handhavers (Boa’s) van Stadstoezicht, die samen met de politie zorgdragen voor de opvolging van geobserveerde incidenten. Door een adequate rapportage beschikt de gemeente doorlopend over actuele statistische informatie over bijvoorbeeld het aantal (type) incidenten per periode en/of per locatie in een cameragebied. Onlangs werd het camerasysteem ingrijpend gemoderniseerd. Alle bestaande camera’s zijn vervangen door nieuwe megapixel PTZ-domecamera’s en in september werd een nieuwe toezichtcentrale in gebruik genomen, die kan uitgroeien tot een ‘stadscentrale’.

Camera’s strijden tegen de elementen
Dit jaar opende Eneco in Delfzijl haar vierde biomassacentrale. Ter beveiliging van de terreinen en periferie is er een digitaal videosysteem van Bosch geïnstalleerd. De grootste uitdaging hierbij was de strijd tegen het cameraonvriendelijke milieu op de locatie. Behalve door stof en vuil van de centrale zelf, wordt de apparatuur geteisterd door weer en wind en door golfslag en zilte nevels van de nabijgelegen zee.

Evenementenorganisator kan bij World Forum zelf CCTV bedienen
Organisatoren van evenementen in het World Forum kunnen sinds kort via een iPad de beelden van de bewakingscamera’s bekijken. Dit is een dienstverlening die vooral tot stand gekomen is, omdat het congrescentrum veel evenementen faciliteert waarbij een hoog beveiligingsniveau gevraagd wordt. Dankzij het mobiele cameratoezicht kan de eigen beveiliging van het World Forum dan perfect samenwerken met de beveiligers van de evenementenorganisatie.

Cameratoezicht in het uitgaansleven: de bezoeker aan het woord
Wat vinden bezoekers van uitgaansgebieden van cameratoezicht? Voelen ze zich hierdoor veiliger op straten en pleinen rondom cafés en clubs? En zullen camera’s uitgaanders weerhouden van ongemanierd gedrag? Volgens deelnemers aan het onderzoek is nog te weinig bekend over wat camera’s kunnen betekenen. Men realiseert zich dat ze in ieder geval niet kunnen interveniëren als het erop aan komt, maar men ziet wel het nut van cameratoezicht als middel waardoor de politie effectiever kan optreden.

De ene hard disk is de andere niet
Hard disks in DVR’s en NVR’s hebben een relatief zwaar leven. De kans dat zij voortijdig defecten krijgen is daarom vrij groot. Vervelend als dat net na een ernstig incident gebeurt. Soms is ‘recovery’ mogelijk, maar dat is erg duur en tijdrovend. En zelfs als de schijf nog gewoon functioneert, kan het zijn dat al na korte tijd ‘frames’ verloren gaan tijdens de opnames. Daarom is het beter om een speciaal voor cameratoezicht ontwikkelde hard disk te gebruiken. Het goede nieuws is dat deze nauwelijks duurder zijn dan conventionele varianten.

Camera’s voor efficiëntere zorgverlening
Het pas gerenoveerde, in de Haagse binnenstad gesitueerde Florence woonzorgcentrum Jonker Frans beschikt over 24 bewakingscamera’s. Dat is op zich niet bijzonder, ware het niet dat het hoogwaardige camera’s betreft die naast gewone bewaking voor verbeterde zorgverlening tegen lagere kosten moeten gaan zorgen. De Samsung-camera’s met onder andere Full-HD-kwaliteit en de mogelijkheid om ‘apps’ te installeren, gaan bijvoorbeeld waarschuwen als iemand valt. Daarnaast kan personeel bij een ‘zusteroproep’ direct zien wat er aan de hand is en hoeveel prioriteit dat heeft.

Objectieve bepaling van camerakwaliteit
Om op een objectieve manier de kwaliteit van beveiligingscamera’s te kunnen bepalen, publiceerde Underwriters Laboraties recent de UL2802 – the Standard for Performance Testing of Camera Image Quality. Dit document biedt een aantal beproevingsmethodes, waarbij de beeldkwaliteit van camera’s wordt vastgesteld aan de hand van negen prestatiekenmerken. Op deze wijze wordt het eenvoudiger om voor specifieke toepassingen de meest geschikte camera te kiezen. De UL2802 is de eerste stap. Later volgen soortgelijke documenten voor onderdelen die naast camera’s nodig zijn om tot een systeem te komen.

Goede CCTV vergt combinatie van specialismen
Een camerasysteem installeren is al een hele kunst, maar er onder alle omstandigheden bruikbaar beeld mee verkrijgen is een uitdaging op zichzelf. Een internationaal erkende autoriteit die enorme projecten op zijn naam heeft staan, is Vlado Damjanovski. Onlangs was hij op uitnodiging van VEBON in Nederland om drie dagen les te geven in cameratechniek. Een cameraspecialist moet volgens hem van veel markten thuis zijn. Als één discipline ontbreekt, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit van het hele systeem.

Van slotenboer naar brenger van een goede nachtrust
In de twintig jaar dat ASSA ABLOY nu bestaat, nam het Zweedse concern niet minder dan ruim tweehonderd bedrijven over. Aanvankelijk om in volume te groeien, maar de laatste jaren vooral om het portfolio te verbreden. “Van slotenboer willen wij ons ontwikkelen tot een leverancier van goede nachtrust”, zegt algemeen directeur Gert Lubbersen van ASSA ABLOY Nederland. Een goed voorbeeld van de nieuwe bedrijfsfilosofie is SMARTair. Een elektronisch toegangsysteem waarbij niet meer het product, maar de functionaliteit van de oplossing voorop staat.

CEO Joseph Grillo van Vanderbilt Industries over de overname van Siemens Security Products
Het onbekende Vanderbilt Industries uit de Verenigde Staten neemt de activiteiten van Siemens Security Products over. Daarmee verdwijnt een bekende merknaam van de markt. Niet helemaal, want Siemens Building Technologies blijft als integrator het eigen merk wel op de producten gebruiken. Het wordt ook geen Vanderbilt, vertelt managing director Joseph Grillo. Het Amerikaanse bedrijf opent een Europees hoofdkantoor in Frankfurt en gaat zoals het er nu naar uitziet vanuit vestigingen in zestien Europese landen oude, vertrouwde merken als Bewator, Cotag, Molynx, Alarmcom en Europlex opnieuw op de markt brengen.

‘Je kan alleen innoveren als je buiten de gevestigde kaders denkt’
Noviteiten zijn in de beveiligingstechniek meestal doorontwikkelingen van bestaande concepten. “Wat innovatie betreft zit onze wereld nogal vast”, zegt algemeen directeur Marc van Zon van Tedas. Zijn bedrijf probeert daar verandering in te brengen met baanbrekende concepten. Zo won het in 2009 een SSA Award met een live videosysteem voor het openbaar vervoer. Ook het succesvolle Live View is aan dit relatief kleine bedrijf te danken. Verder bedacht het diverse mobiele cameraconcepten die nu door onder andere de politie en bouwbedrijven grootschalig worden ingezet. Marc van Zon is daarom de VBN-er van deze maand.

Veiligheid bijzaak in ICT-wereld
Bij ontwikkelaars en gebruikers in de ICT-wereld staat veiligheid zelden bovenaan als het gaat om de belangrijkste producteigenschappen. Op de eerste plaats moet het gewoon werken. Vervolgens moet het zoveel mogelijk kunnen. En het mag natuurlijk niet te ingewikkeld zijn. Of het ook veilig is? Dat zal toch wel? Nu tegenwoordig zo ongeveer alles en iedereen deel uitmaakt van de ICT-wereld, kan het geen kwaad om eens met een andere bril naar cybersecurity te kijken.

‘Cybercrime steeds meer gericht op bedrijfsleven’
Tijdens de vakbeurs Infosecurity, eind oktober in de Jaarbeurs Utrecht, vonden weer tientallen seminars plaats. Onderwerpen waren onder meer de dreiging van cybercriminaliteit voor het bedrijfsleven, het beveiligen van vertrouwelijke informatie bij de OPCW in Den Haag en het opzetten van een uniform kwalificatiestelsel voor informatiebeveiligers.

Ontwikkelingen in aard en aanpak van afpersing van het bedrijfsleven
Afpersing van het bedrijfsleven heeft grote impact en gevolgen op persoonlijk, maatschappelijk en economisch vlak. Daarom startte het ministerie van Veiligheid en Justitie een aantal jaren geleden met een programmatische aanpak hiervan. In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van V&J heeft Bureau Beke deze aanpak geëvalueerd en is de actuele stand van zaken met betrekking tot afpersing van het bedrijfsleven in kaart gebracht.

Brandveilig sporen in en onder Rotterdam
Rotterdam is een echte ‘openbaar vervoerstad’. Dagelijks vinden meer dan een half miljoen mensen hun weg via railgebonden vervoer in en onder de Maasstad. Gemeente, vervoersbedrijven en risicospecialisten van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond werken al sinds jaar en dag nauw samen om de brandveiligheid van het Rotterdamse vervoerssysteem te waarborgen. Achter het gloednieuwe prestigieuze station Rotterdam Centraal gaat een uitgekiend brandbeveiligingsconcept schuil en ook in het Rotterdamse metronet wordt alles gedaan aan veilige ontvluchting vanuit de vijftien ondergrondse stations. Een inkijkje in de dynamische brandveiligheid in de Rotterdamse underground.

Actieve rookdetectie met aspiratiesystemen
Tijd speelt een grote rol bij branddetectie. Door een vroegtijdige detectie kunnen levens worden gered, schade worden voorkomen en kan het aantal onterechte alarmen worden gereduceerd. Aspiratiesystemen kunnen in sommige gevallen dertig minuten voor het ontstaan van vlammen al rook signaleren. De techniek met actieve rookdetectie kan bovendien worden toegepast in uiteenlopende situaties waar puntmelders niet de juiste oplossing zijn zoals datacentra en serverruimtes, vriescellen of afvalverwerking.

Tijd voor een Federal Emergency Management Agency (FEMA) in Nederland? (deel 2)
Samenwerking op een bedrijfsterrein of winkelcentrum, hoe kan dat in zijn werk gaan? In sommige winkelcentra is er al een lokaal hulp- en meldsysteem. Medewerkers kunnen in een besloten groep elkaar dan waarschuwen bij winkeldiefstal(len), overvallen of geweld, naast een gelijktijdige doormelding naar de lokale politie. Meer gericht op de bedrijfsterreinen blijkt er alleen een samenwerkingsverband te zijn op preventief gebied: een beveiligingsbedrijf werkt hier samen met de politie. Er is echter geen samenwerking op het gebied van hulpverlening in de breedste zin van het woord.

Verslag van vakbeurs Security 2014 in Essen (deel 2)
Interconnectiviteit was een duidelijke trend tijdens de vakbeurs Security in het Duitse Essen. De industrie ziet in dat gebruikers niet langer aan één merk gebonden willen worden en af willen van losse systemen die alleen tegen hoge kosten te integreren zijn. Steeds meer fabrikanten laten zelfs producten van concurrenten zien om te bewijzen dat ze daarop kunnen aansluiten. De beurs bood innovaties in zo’n veertig marktsegmenten van meer dan duizend bedrijven uit veertig landen.