November 2018

cov1811_LAATST
Defensie vergroot slagkracht tegen cyberdreiging
Defensie vergroot haar offensieve cybercapaciteiten en cyberweerbaarheid. Dat is nodig om de krijgsmacht en Nederland te beschermen tegen de digitale dreigingen. De grootste dreiging komt van landen, die zich weinig aantrekken van de regels. Dit staat in de nieuwe Defensie Cyber Strategie 2018, die begin deze maand werd gepresenteerd.

Intelligent cameratoezicht op Hilversumse bedrijventerreinen
Drie bedrijventerreinen in Hilversum beschikken sinds begin oktober over 24-uurscamerabewaking. Verspreid over de terreinen zijn 32 bewakingscamera’s geplaatst, waaronder domecamera’s en camera’s voor kentekenregistratie. Het initiatief voor het cameratoezicht is genomen door ondernemersvereniging Hilversum Zuid West, die als eigenaar van het systeem verantwoordelijk is voor het beheer. De camera’s vullen als extra beveiligingsschil de bestaande beveiligingsmaatregelen van individuele ondernemers aan en de beelden kunnen worden gedeeld met de politie. Het draadloze videosysteem is ontworpen door Tele Connect Videosystemen.

Mobotix onderstreept nieuwe koers tijdens Global Partner Conference
‘Creating Business Together’ was het motto van de Global Partner Conference die Mobotix afgelopen maand organiseerde. De Duitse fabrikant onderstreepte daarmee de nieuwe koers die het bedrijf heeft ingezet. Meer dan ooit wordt samenwerking gezocht met technologie- en solutionpartners voor het creëren van nieuwe intelligente oplossingen die verder reiken dan alleen beveiliging. De tijd dat Mobotix alles in eigen huis wilde ontwikkelen is daarmee definitief voorbij. Dat betekent echter niet dat concessies worden gedaan op het gebied van veiligheid. De ‘Made in Germany’ oplossingen voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van bescherming tegen cyberaanvallen.

Vernieuwde normen op komst voor transmissie van alarmsignalen
Een particuliere alarmcentrale is de belangrijkste schakel tussen alarmering en opvolging. Logisch dus dat deze aan zware kwaliteitseisen dient te voldoen. Alleen zijn die veelal nog gebaseerd op principes uit de vorige eeuw. Intussen heeft de digitale revolutie zich voltrokken en leven we in het tijdperk van Internet of Things. Veel van die ‘things’ zijn beveiligingsproducten of producten die zelf beveiligd moeten worden. Wat kan een klant nu en straks nog garanderen dat meldingen tot goede interventie leiden? Kiwa presenteerde onlangs plannen om de sector ‘alarmverwerking’ weer bij de tijd te brengen voor wat betreft kwaliteitsborging.

Innovatiecongres Justitie en Veiligheid: kansen en dreigingen in de techno-era
Het is het duale gezicht van het technotijdperk: nieuwe technologieën kunnen de diensten die opereren in het politie- en justitiedomein helpen effectiever hun werk te doen, maar tegelijk introduceren technologische innovaties ook allerlei nieuwe risico’s en dreigingen op safety- en securitygebied. Een goede balans vinden tussen technologie, veiligheid en maatschappelijke waarden is dan ook de uitdaging waar de samenleving van morgen voor staat. Dat was de kernboodschap van het vierde Innovatiecongres dat het ministerie van Justitie en Veiligheid op 20 november organiseerde in Rotterdam.

Toegangssysteem SALTO Systems voor eerste hotel Van der Valk in Amsterdam
De Nederlandse hotelketen Van der Valk bestaat al ruim 150 jaar en beschikt wereldwijd over meer dan honderd hotels en restaurants. Toch werd pas onlangs de eerste vestiging geopend in Amsterdam. In het zich snel ontwikkelende gebied De Omval, bij de kruising van de Amstel en de A2, is een gloednieuw viersterren hotel gerealiseerd met ruim tweehonderd kamers, drie restaurants en vergaderzalen in een 67 meter hoog gebouw. Dankzij een modern toegangscontrolesysteem van SALTO Systems hebben gasten snel en efficiënt toegang tot hun hotelkamer, waarbij inchecken via de smartphone mogelijk is.

Beginnende brand vroegtijdig direct bij de bron bestrijden
Unica Fire Safety heeft het aanbod aan brandveiligheidsoplossingen uitgebreid met de Stat-X blusaerosol systemen. Het bedrijf heeft daartoe onlangs een overeenkomst gesloten met K&G Groep voor de levering van de blussystemen in Nederland. De Stat-X aerosol blusmiddelen kunnen beginnende branden direct bij de bron bestrijden en zijn bij uitstek geschikt voor brandbeveiliging in onbemande technische ruimtes.

Jong talent verrijkt vakgebied met wetenschappelijk inzicht
De VBN was van oudsher een ‘old boys network’. Maar met de royale instroom van studenten is daar aardig verandering in gekomen. Aanvankelijk kwam de jonge ledenaanwas vooral kennis consumeren, maar geleidelijk begint de nieuwe generatie beveiligingsprofessionals ook steeds meer toe te voegen. Onder de studenten blijkt een enorm potentieel aan talent aanwezig, met een aantal opmerkelijke uitschieters naar boven. Tot die laatste categorie behoort Rosa Kascha, die 18 oktober haar diploma security management in ontvangst mocht nemen met een 10 voor haar eindscriptie. Reden genoeg om haar als VBN-er van deze maand te kiezen.

160 dagen na invoering AVG: waar staan we nu?
Tijdens de vakbeurs Infosecurity, die begin november plaatsvond in de Jaarbeurs Utrecht, stonden 180 seminars op het programma. ICT-beveiligingsprofessionals konden hun kennis updaten over belangrijke thema’s die momenteel spelen zoals slimme securitymethoden, cloudstrategieën, kunstmatige intelligentie, blockchain, DevOps en IoT. Uitgebreide aandacht was er voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG): waar staan we 160 dagen na de invoering hiervan op 25 mei? Tevens werd ‘Het Grote GDPR Handboek’ toegelicht.

Publieke en private sector samen verantwoordelijk voor maatschappelijke veiligheid
Voor veel vormen van criminaliteit en onveiligheid beschouwen mensen ‘een ander’ verantwoordelijk voor het bestrijden ervan. Vaak wijst men naar de overheid of binnen bedrijven naar de directie of de ICT-afdeling. Totdat het mis gaat. Dan komt ineens de eigen verantwoordelijkheid ter sprake en dat kan duur uitpakken. Tijdens een netwerksessie over maatschappij-ontwrichtende criminaliteit werden verschillende vormen van onveiligheid besproken en werd gekeken naar wat er tegen te doen is en vooral wie dat dan moet doen.

Terugblik op Expoprotection 2018 in Parijs: complete vakbeurs voor het veiligheidsdomein
De Franse vakbeurs Expoprotection is één van de meest complete evenementen voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met veiligheid. Op de beursvloer zijn de nieuwste beveiligingssystemen te zien voor cameratoezicht, toegangscontrole, inbraak- en branddetectie. Maar er is ook ruim aandacht voor veiligheid op de werkplek, waaronder persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsschoenen, gehoorbescherming en valbeveiliging. De tweejaarlijkse beurs vond begin november plaats in Parijs.