Het kabinet heeft 1,1 miljard euro begroot voor toegangstesten tot en met eind augustus 2021. Hiervan zal circa 900 miljoen euro via de stichting Open Nederland lopen voor realisatie en exploitatie van toegangstesten.
De stichting en commerciële partners moeten een landelijk netwerk van testaanbieders voor toegangstesten realiseren. Het kabinet werkt samen met de stichting vanwege het non-profit karakter, de aanwezige ervaring en de snelheid die nodig was.
Dat antwoordt demissionair minister De Jonge (VWS) op Kamervragen van de SP naar aanleiding van berichtgeving dat het ministerie in strijd met de wet en zonder toezicht 925 miljoen euro stort voor entreetesten.
Rapport VNO-NCW
Volgens De Jonge presenteerde werkgeversorganisatie VNO-NCW begin november een rapport over de testsamenleving. Ook in de Tweede Kamer pleitten meerdere fracties voor de inzet van sneltesten voor dit doel.
De Jonge: “Ik heb sindsdien met de minister van EZK en VNO-NCW gesproken over de realisatie voor sneltestcapaciteit. Oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp (bestuurder van de stichting Open Nederland) heeft op verzoek van VNO-NCW een voorstel ontwikkeld voor de realisatie van teststraten, waar toegangstesten kunnen worden afgenomen.”
Om dit plan te realiseren is de stichting Open Nederland opgericht. De Jonge: “Deze heeft op 22 februari opdracht gekregen om de testinfrastructuur voor de testafnamecapaciteit te realiseren, testuitslagen te genereren in het ICT-systeem en de koppeling van testuitslagen aan een ‘testbewijs’ mogelijk te maken.”
Fasen
De stichting ontvangt het geld niet in een keer. De Jonge: “De opdracht is in fasen opgedeeld. Per fase wordt besloten of er gestart wordt met een volgende fase, inclusief de financiering daarvan. Of de geraamde bedragen nodig zijn, hangt af van de daadwerkelijke besluitvorming door het kabinet, de hoeveelheid benodigde testen en de prijsstelling.”
Volgens De Jonge vindt de facturatie plaats op nacalculatiebasis. “Ik beoordeel de diensten en de prestaties. Waarbij ik niet gehouden ben tot betaling voordat acceptatie heeft plaatsgevonden. De stichting maakt geen winst. Private aanbieders van testen die als onderaannemers testen uitvoeren kunnen wel winst maken.”
GGD
De Jonge vindt samenwerking met de stichting en commerciële partijen verdedigbaar ten opzichte van inzet van de GGD voor toegangstesten. “De GGD is verantwoordelijk voor publieke gezondheidszorg. Toegangstesten hebben geen publiek gezondheidsaspect en de GGD moet voldoende capaciteit hebben voor het testen van symptomen.”