Aantal stadionverboden wegens afsteken vuurwerk verdubbeld

De politie-inzet rondom het betaald voetbal is het afgelopen seizoen fors afgenomen. Dat blijkt uit het jaarverslag Voetbal en Veiligheid over het voetbalseizoen 2017/2018. Het totaal aantal incidenten bleef afgelopen jaar vrijwel gelijk. Het afsteken van vuurwerk was ook dit seizoen veruit het meest voorkomende incident. Het aantal stadionverboden hiervoor verdubbelde.

Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) publiceert jaarlijks de cijfers over het afgelopen seizoen, afgezet tegen andere seizoenen. Het betreffen cijfers van de politie, de KNVB en het openbaar ministerie. Seizoen 2017/2018 toont een kleine stijging van het aantal incidenten binnen de stadions, een lichte daling van het aantal incidenten buiten stadions en een forse daling van de politie-inzet.

“De daling van de politie-inzet is het meest opvallende in dit jaarverslag”, aldus Frank Paauw, portefeuillehouder Voetbal Nationale Politie. “Maar die daling is geen doel op zich. Gastvrij en toegankelijk voetbal wel. Maar daarbij passen minder restricties en minder politie-inzet. Zolang dat op een veilige manier kan. De daling van inzet toont dat die veiligheid op andere wijze wordt geboden. Dat is een goede ontwikkeling.”

Het aantal opgelegde stadionverboden voor vuurwerkgerelateerde incidenten is het afgelopen seizoen flink gestegen. “Dat er meer stadionverboden zijn uitgereikt is een teken dat de opsporingsmogelijkheden van BVO’s zijn verbeterd en dat de samenwerking tussen BVO, KNVB en overheden is verbeterd”, aldus Paauw.