Arriva wil incidenten aan politiegegevens koppelen

Door een simpele koppeling van politiegegevens met geweldsincidenten in het openbaar vervoer kunnen treinen, bussen en de straat een stuk veiliger worden. Dat zegt veiligheidsdeskundige Jan Politiek van openbaar vervoersbedrijf Arriva in De Telegraaf.

Uit het vergelijken van gegevens blijkt dat meer dan 60 procent van de agressieve reizigers en notoire zwartrijders ook wordt gezocht door de politie, heeft Jan Politiek vastgesteld. De veiligheidsdeskundige werkt voor vervoerder Arriva, maar is ook lid van de Security Board van Deutsche Bahn. Door gegevens te vergelijken kunnen daders snel worden opgepakt of een reisverbod krijgen. In Liverpool, waar het idee van de koppeling vandaan komt, spreken de resultaten voor zich. In zeven jaar daalde het aantal geweldsincidenten in het openbaar vervoer met 90 procent.

Arriva Nederland bezit honderd treinstellen, duizend bussen en tien boten. De vervoerder is onderdeel van Arriva Europa, een dochter van Deutsche Bahn. Het bedrijf is in Nederland behoorlijk innovatief. Zo beschikken de bussen over camera’s met doorschakeling naar de politie via Live View. 36 treinen hebben nu frontcamera’s die bijvoorbeeld auto’s vastleggen die vlak voor een trein het spoor oversteken. Alle voertuigen hebben een noodknop met GPS-functie, zodat de centrale direct ziet waar het voertuig in nood zich bevindt. Er wordt al goed samengewerkt met de politie van Zuid-Holland Zuid, Gelderland en Noord-Nederland. Op het moment vindt een haalbaarheidsonderzoek plaats voor het koppelen van data over overlastplegers in het openbaar vervoer en personen die bekend zijn bij de politie.