De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vreest dat ze te weinig geld heeft om alle verzoeken, die door de nieuwe privacywet op de organisatie afkomen, adequaat te behandelen. Dat bevestigt een woordvoerder van de organisatie na berichtgeving bij NU.nl. De Algemene verordening gebruikersgegevens (AVG) treedt op 25 mei in werking. Vanaf dat moment kunnen burgers klachten indienen bij de AP over bedrijven die de nieuwe wet niet naleven.
De organisatie zegt wel klaar te zijn om te handhaven, maar denkt dat ze te weinig geld heeft om dit goed te doen. De privacywetgeving zorgt ervoor dat bedrijven en overheden meer duidelijkheid moeten geven over welke gegevens ze verzamelen, waarom en hoe lang. De consument krijgt meer rechten. Als partijen in de fout gaan, kan dat leiden tot een waarschuwing of een boete, die kan oplopen tot 20 miljoen euro of vier procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet.
De AP heeft vorig jaar onderzoek laten doen naar verschillende mogelijkheden om de klachten op een goede manier te verwerken. Er zijn drie opties, die ‘laag’, ‘midden’ en ‘hoog’ worden genoemd. De budgetten lopen daarbij uiteen van 19,6 miljoen tot 29,4 miljoen.
“Onze inschatting was in eerste instantie dat we genoeg mankracht hadden voor het laagste scenario. Maar we hebben in de eerste maanden van dit jaar zo’n toename gezien van het aantal verzoeken, dat we vrezen dat we eerder uitkomen op het middenscenario”, stelt de AP. Dat zou betekenen dat de organisatie vier miljoen euro extra nodig heeft.
Dinsdag meldde persbureau Reuters op basis van een rondgang langs Europese waakhonden dat er bij veel organisaties zorgen zijn. Van de 24 organisaties die meededen aan het onderzoek, lieten zeventien weten dat ze te weinig geld hebben of nog onvoldoende autoriteit om handelend op te treden.