Efteling genoemd als mogelijk doelwit IS-aanslag

Het pretpark de Efteling in Kaatsheuvel is mogelijk het doelwit geweest van IS-sympathisanten voor een aanslag. In juni is een Syriëganger in Werkendam gearresteerd die via de sociale media zou hebben voorgesteld om daar een aanslag te plegen. Het Openbaar Ministerie heeft de arrestatie bevestigd, maar niet de plannen voor een aanslag.

Ook de Efteling en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding willen er volgens de krant BN DeStem niet op ingaan. Het enige dat vaststaat is dat de vrouw van 25 jaar werd gearresteerd nadat haar ouders in haar kamer een boerka ontdekten. Ze kwamen er zo achter dat hun dochter zich had bekeerd en zetten haar onder druk om de politie te bellen.

De politie vond in haar mobiele telefoon berichten over IS-strijders die onderweg waren naar Nederland en België om aanslagen te plegen. Ze zou met andere IS-sympathisanten in België en Scandinavië via de anonieme app Kik Messenger hebben voorgesteld om bijvoorbeeld de Efteling als doelwit te nemen.

De vrouw werd al door de politie in de gaten gehouden. Toen ze naar het gemeentehuis ging voor een paspoort werd ze opgepakt en vastgezet. IS heeft de vrouw benaderd via een Twitteraccount dat ze had aangemaakt onder een islamitische naam.