
Remote services vallen onder drie normen (EN 50710:2021 3, EN 16763:2017 en CLC/TS 50136-10:2022) en de daarin geïntroduceerde concepten zijn complex. Euralarm heeft een leidraad opgesteld, die servicebedrijven een checklist biedt bij het uitbesteden van de exploitatie en het onderhoud van de Remote Access Infrastructure (RAI) aan een Remote Infrastructure Service Provider (RAISP).
De leidraad bevat een toelichting op de belangrijkste elementen van de infrastructuur voor toegang op afstand, inclusief tekeningen uit de normen, en drie checklists waarmee de dienstverlenende bedrijven zelf kunnen beoordelen of zij gereed zijn en voldoen aan de bepalingen van EN 16763, EN 50710 en CLC/TS 50136-10.
De EN 50710:2021 ‘Requirements for the provision of secure remote services for fire safety systems and security systems’ is opgesteld door CEN/CLC/JTC 4 en gepubliceerd door CEN-CENELEC in 2021. De Euralarm sectie Services heeft een leidende rol gespeeld in dit proces met als doel de invoering van onderhoud op afstand aan brandveiligheidssystemen en beveiligingssystemen (FSSS) te stimuleren door begeleiding te bieden aan servicebedrijven en door de acceptatie van onderhoud op afstand door eindgebruikers, verzekeringsmaatschappijen en responsautoriteiten te vergroten.
Deze norm voor remote services heeft een vrij natuurlijke interactie met de overeenkomstige Europese of nationale toepassingsrichtlijnen voor de verschillende soorten alarmsystemen, maar ook met twee andere specifieke Europese normen. Dat zijn EN 16763:2017 ‘Diensten voor brandveiligheidssystemen en beveiligingssystemen’ die voorziet in de minimumeisen voor dienstverleners en in de competenties, kennis en vaardigheden van het betrokken personeel; en CLC/TS 50136-10:2022 ‘Alarmsystemen – Alarmtransmissiesystemen en -apparatuur – Deel 10: Eisen voor toegang op afstand’, die de gedetailleerde technische eisen bevat voor de infrastructuur voor remote-toegang (RAI) die nodig is voor de levering van diensten op afstand.
Dit document is afgelopen augustus door CENELEC vrijgegeven. Omdat het een Technische Specificatie (TS) is, kunnen de nationale normalisatie-instellingen het in hun catalogus publiceren, maar dat hoeft niet.