Fors minder diefstal uit vrachtwagens

Het aantal diefstallen van lading uit vrachtwagens is in Nederland in een jaar tijd met bijna een kwart afgenomen. Dat blijkt uit het jaarrapport van TAPA, een organisatie die zich inzet om goederen te beschermen, meldt de NOS. In 2018 werden 437 inbraken geregistreerd, een jaar eerder waren dat er 579.

In totaal werd er vorig jaar voor meer dan 17,5 miljoen euro buitgemaakt. De meeste inbraken werden gepleegd op parkeerplaatsen zonder toezicht. Vijf keer sloegen criminelen toe tijdens het rijden van de truck.

Vrachtwagens werden het meest geplunderd in Noord-Brabant en Limburg, waar veel transportverkeer op de weg zit. Venlo was een hotspot voor criminelen met 61 inbraakpogingen. De politie houdt routes met veel inbraken in de gaten en surveilleert extra op de A15 van Rotterdam naar Duitsland en de snelweg A67 tussen de Belgische grens en Venlo.

De grootste ladingroof van vorig jaar was in een pakhuis in de haven van Rotterdam. Criminelen gingen er toen met meer dan honderd ton kobalt vandoor, een stof die wordt gebruikt in batterijen en accu’s. De buit was zo’n 8,5 miljoen euro waard.