Handhavers in Amsterdam voeren actie voor wapenstok en pepperspray

Handhavers in Amsterdam voeren donderdag actie door overtredingen niet te beboeten. De boa’s willen beter materiaal om zichzelf te kunnen verdedigen tegen het toenemende geweld op straat, zoals een wapenstok, pepperspray of bodycam.

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil daar niet aan meewerken en ook bij de Amsterdamse burgemeester Halsema krijgen ze nul op het rekest, aldus de NOS. Uit een recente enquête blijkt dat een derde van alle handhavers dagelijks te maken heeft met geweld: vaak verbaal, maar ook fysiek. De boa’s raken verzeild in dezelfde risicovolle situaties als politieagenten, maar hun wapenarsenaal schiet dan te kort, stellen ze.

Volgens de Nederlandse Boa Bond is het probleem ontstaan sinds de invoering van de landelijke politie. Burgemeesters hebben minder te zeggen over de inzet van de politie en schakelen daarom voor de ordehandhaving op allerlei plekken boa’s in. Zonder ze ook de spullen mee te geven die ze nodig hebben, aldus de bond. Als de boel uit de hand dreigt te lopen, moeten de boa’s versterking inroepen van de politie.