Kabinet trekt 95 miljoen euro uit voor digitale veiligheid

Het kabinet trekt 95 miljoen euro uit voor meer ICT-personeel en betere apparatuur. Het is de bedoeling om Nederland zo beter te beschermen tegen digitale terroristen en spionnen. In de miljoenennota beloofde het vorige kabinet al 26 miljoen euro per jaar extra uit te trekken voor cybersecurity. Het nieuwe kabinet doet daar nog eens tientallen miljoenen euro’s bovenop, meldt RTL Nieuws.

Het geld wordt verdeeld over de departementen Veiligheid en Justitie (politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), Defensie (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, MIVD), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, AIVD), Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken.

Ook werkt het kabinet aan standaarden voor Internet-of-Things-apparaten, zoals ‘slimme’ webcams en koelkasten. Deze apparaten blijken regelmatig vrij gemakkelijk te hacken. Door standaarden voor deze producten te maken wil het kabinet apparaten die niet voldoen aan de eisen bij de grens tegenhouden, net als apparaten die niet voldoen aan de Nederlandse brandveiligheidseisen. Bedrijven worden door het nieuwe kabinet ook gestimuleerd om veiligere software te maken, door hen aansprakelijk te stellen voor gaten in hun software.

De politie krijgt 10 miljoen euro extra voor het invoeren van de Wet Computercriminaliteit III, ook wel de hackwet genoemd. Met deze wet, die nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd, mag de politie voortaan verdachten hacken. Daarvoor wordt hacksoftware ingekocht, die enkel in ‘specifieke zaken’ mogen worden gebruikt. Als de hacksoftware effectief blijkt in het oplossen van zaken en berechten van criminelen, dan wordt de aanschaf van hacksoftware voor ‘algemeen gebruik’ overwogen. Statistieken over het gebruik van deze hacksoftware worden jaarlijks openbaar gemaakt.

Als laatste investeert het kabinet in een ‘forse uitbreiding van cybercapaciteit en technologie bij alle krijgsmachtonderdelen’. Daar gaat vanaf 2020 structureel 275 miljoen euro naartoe.