Kabinetsplannen: half miljard voor veiligheid

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben maandag aangekondigd dat ze een akkoord hebben bereikt over het programma van de nieuwe regering. Terwijl het concept-regeerakkoord naar de fracties is gestuurd, werden maandagochtend verschillende plannen hieruit door media naar buiten gebracht. Zo schrijft De Telegraaf dat het nieuwe kabinet een half miljard euro uittrekt voor veiligheid.

De krant meldt dat het bedrag voor onder meer de politie en het Openbaar Ministerie jaarlijks zal oplopen. Zo krijgt de keten in 2019 bijvoorbeeld 430 miljoen euro extra en aan het eind van de kabinetsperiode dus bijna een half miljard.

Een groot deel van dat geld gaat naar de politie. Rutte III trekt uiteindelijk 270 miljoen euro per jaar uit om te investeren in wijkagenten. Van het extra budget voor veiligheid is zestig miljoen euro in elk geval bestemd voor de bestrijding van cybercrime.

Volgens de NOS wil het nieuwe kabinet jihadgangers die terugkeren naar Nederland langer kunnen vasthouden. Justitie heeft nu vaak moeite om bewijs te vinden voor eventuele misdaden die jihadgangers hebben begaan in Syrië. De formerende partijen willen daarom dat er een nieuwe wet komt die het mogelijk maakt om terugkeerders langer in voorlopige hechtenis te houden. Een rechter zal wel tussentijds toetsen of de hechtenis proportioneel is.