Meer risico op woninginbraak in zomervakantie

Meer risico op woninginbraak in zomervakantie

Het aantal inbraken stijgt aanzienlijk tijdens de vakantieperiode. Verzekeraars noteren in juli en augustus een piek in het aantal claims op de inboedel- en opstalverzekering. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars.

De afgelopen vijf jaar noteerden verzekeraars jaarlijks gemiddeld 5392 claims in juli, 10 procent meer dan de 4889 claims die gemiddeld worden ontvangen in juni. In augustus ligt het gemiddeld aantal inbraakclaims met 5574 nog hoger.

Verzekeraars zien al langere tijd het aantal claims op de inboedel- en opstalverzekering naar aanleiding van inbraak afnemen. Tijdens de donkere maanden, maar ook de zomervakantie blijven verzekeraars echter relatief veel inbraakclaims ontvangen.

De meeste inbraakclaims werden ingediend in de provincies Limburg en Noord-Brabant. Verzekeraars ontvingen uit deze provincies respectievelijk 114 en 103 inbraakclaims per tienduizend huishoudens. Kijkend naar gemeenten, valt vooral de stijging in Amersfoort op. Daar steeg het aantal claims naar aanleiding van een inbraak met 28,7 procent.