NCTV ziet geen concrete dreiging rond EK voetbal voor vrouwen

Er is geen sprake van een concrete dreiging rond het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen dat in Nederland wordt gehouden. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft geen aanwijzingen dat er een aanslag gepleegd zal worden tijdens het kampioenschap.

Wel worden er in overleg met de speelsteden en de KNVB uit voorzorg maatregelen getroffen, zoals zichtbare aanwezigheid van de politie en scherpe toegangscontroles rond de stadions.

De NCTV wijst erop dat het bericht in de media van woensdag een oproep was tot een aanslag en geen aankondiging. De voorzorgsmaatregelen worden genomen omdat de NCTV ondanks dat er geen concrete dreiging is, niet aan de oproep voorbij wil gaan. Dit omdat het bericht ‘ook anderen op ideeën kan brengen’.

Volgens de NCTV is het EK Vrouwenvoetbal veilig te bezoeken. Het kampioenschap begint zondag met de wedstrijd Nederland-Noorwegen. Als de signalen over de dreiging wijzigen, dan stelt de NCTV dat hierover wordt gecommuniceerd en dat er verdere maatregelen worden getroffen.

Op een chatkanaal van terreurgroep Islamitische Staat was een oproep geplaatst om een aanslag te plegen op het voetbalstadion Galgenwaard in Utrecht op 19 juli waar de elftallen van Engeland en Schotland tegen elkaar spelen. Naar aanleiding hiervan heeft de NCTV de mogelijke dreiging onderzocht.