Nederlanders vaak onvoorbereid naar het buitenland

Van de Nederlanders die in 2017 naar het buitenland reisden, had 70 procent zich onvoldoende voorbereid. Ze hadden zich niet laten informeren over de veiligheidssituatie in het land, de benodigde reisdocumenten en vaccinaties of de lokale gebruiken.

Onder de mensen die zich wel goed hadden voorbereid was terreurdreiging doorslaggevend bij het kiezen van een veilige vakantiebestemming. Dat blijkt uit onderzoek van bureau NBTC-NIPO in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor 6 procent van de buitenlandse vakanties (1,1 miljoen vakanties) hebben Nederlanders advies van het ministerie ingewonnen. Dat gold vooral voor bestemmingen die in het nieuws waren vanwege onrust of terreurdreiging, zoals Turkije of de Verenigde Staten. De BZ Reisadvies App is door ruim tweehonderdduizend mensen gedownload. Het 24/7 BZ Contactcenter stond vorig jaar zevenhonderdduizend keer reizigers te woord.

Uit het ContinuVakantieOnderzoek 2017 van NBTC-NIPO blijkt dat Nederlanders in 2017 vaker op vakantie zijn gegaan en vaker reizen naar het buitenland hebben geboekt.