Nieuwe acties van boa’s voor wapens

Buitengewone opsporingsambtenaren, zoals handhavers, gaan opnieuw actievoeren. Dat meldt de Nederlandse BOA Bond, onderdeel van vakbond FNV Veiligheid, aan Nieuwsuur. Boa’s zeggen vaak te maken te hebben met geweld en willen bewapend worden met wapenstokken en pepperspray. De politie en de minister zien dat echter niet zitten.

De acties beginnen volgende week. De boa’s gaan voor onbepaalde tijd geen bekeuringen uitschrijven in Amsterdam. Ook komt er nog voor de zomer een ‘waarschuwingsstaking’. De acties beginnen in Amsterdam, maar de vakbond wil ook uitbreiden naar andere steden.

Uit een eerdere enquête blijkt dat een derde van alle handhavers dagelijks te maken heeft met geweld: vaak verbaal, maar ook fysiek. Al langer vragen boa’s om meer bewapening om zich beter te kunnen verdedigen. In januari voerden handhavers in Amsterdam actie door geen bonnen uit te schrijven. De gemeente liep toen drie ton aan bekeuringen mis, volgens de vakbond.

Het bewapenen van boa’s hoeft voor gemeenten geen probleem te zijn, stelt de bond. Er is wetgeving waarin staat dat boa’s kunnen worden uitgerust met verdedigingsmiddelen. Wel moet een aanvraag worden gedaan door de werkgever. Maar minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil de boa’s niet bewapenen, behalve in specifieke gevallen. “Het geweldsmonopolie blijft bij de politie”, schreef hij in december aan de Tweede Kamer.