
In een omvangrijk onderzoek naar drugsinvoer via de bagagelijn op de luchthaven Schiphol, heeft het OM gevangenisstraffen geëist van 32 maanden tot 9 jaar. In totaal staan twintig verdachten terecht voor het invoeren van ruim 117 kilogram onderschepte harddrugs met een straatwaarde van miljoenen euro’s.
De verdachten handelden in wisselende samenstelling en vanuit verschillende rollen. Ook de duur en intensiteit van hun betrokkenheid varieerde. In augustus 2017 startte de Koninklijke Marechaussee onder leiding van het OM een opsporingsonderzoek naar aanleiding van informatie over een omvangrijke en internationaal opererende groepering, die forse winsten zouden genereren met de smokkel van verdovende middelen vanuit Afrika naar Schiphol.
Medewerkers Schiphol
Gedurende het onderzoek naar de opdrachtgevers en de logistieke lijnen, bleek ook betrokkenheid van een vaste groep medewerkers van Schiphol. Een jaar na de start van het onderzoek werden een nu 58-jarige man en 48-jarige vrouw uit Almere aangehouden voor het vervoeren van 27,5 kilogram harddrugs. Het merendeel van de overige verdachten is daarna gespreid aangehouden. Ondertussen gingen de criminele activiteiten gewoon door.
In deze omvangrijke zaak verwijt het OM de verdachten het medeplegen van invoer van verdovende middelen, dan wel medeplegen van voorbereidings- en bevorderingshandelingen daarvan. De rollen van de verdachten varieerden: organisator (opdrachtgever aan de verzendkant of aan de ontvangende kant), tussenpersoon, regelaar, of uitvoerder. Twaalf verdachten waren Schipholmedewerkers die werkzaam waren in de bagagekelder, sleepdienst, catering of schoonmaak. Een ander deel van de verdachten had in het verleden op Schiphol gewerkt.
Werkwijze
De verdachten gingen bedrijfsmatig te werk: de eigenaar van een bagagestuk met drugs gaf opdracht deze zending op Schiphol te onderscheppen, weg te voeren en af te leveren. Zodra de klus was aangenomen, werden diverse Schipholmedewerkers in stelling gebracht. Iemand haalde de betreffende koffer uit de bagagestroom, een ander bracht de koffer van het Schipholterrein af, en weer een ander nam de koffer aan en bracht die naar het afgesproken afleveradres. De invulling van deze criminele diensten gebeurde door een vaste poule Schipholmedewerkers die daarvoor financiële vergoedingen ontvingen.
De verdachten beschikten vanuit hun functie op de luchthaven over een zogeheten Schipholpas. Die geeft toegang tot delen van het beschermd gebied op de luchthaven.