Het Openbaar Ministerie heeft in 2023 beslag gelegd op 363,5 miljoen euro aan crimineel vermogen. Een stijging van 50 procent ten opzichte van 2022, toen het bedrag uitkwam op 246 miljoen euro. Daarmee is het doel van 281,6 miljoen euro ruimschoots behaald.
De aanpak van criminele geldstromen moet bijdragen aan het ontmantelen van criminele machtsstructuren en verdienmodellen van (georganiseerde) fraude- en drugscriminaliteit. Het OM en ketenpartners intensiveerden afgelopen jaar de gezamenlijke aanpak en samenwerking verder. Er waren 3905 witwaszaken in 2023.
Afgelopen jaar werden de Afpakapp en het Digitaal Platform Afpakken doorontwikkeld en gelanceerd. Deze hulpmiddelen moeten ondersteunen bij het afpakken van crimineel vermogen. Ook startte in januari 2024 de uitrol van het Vermogensdossier. Hiermee moet het beslag- en incassoresultaat de komende jaren verder toenemen.
Hackersgroep
Het afgelopen jaar hebben opsporing en vervolging verschillende successen geboekt bij het verstoren van criminele verdienmodellen. Zo is er een zogenaamde mixingdienst uit de lucht gehaald die criminelen faciliteerde in het witwassen van meer dan 178 miljoen euro aan Bitcoins. Het geld was grotendeels afkomstig uit crypto-diefstallen die onder andere zouden zijn gepleegd door een Noord-Koreaanse hackersgroep.
Een andere zaak kwam in beeld na het uitlezen van versleuteld berichtenverkeer, waarbij een verdachte voor bijna 500 miljoen euro ondergronds heeft gebankierd. Binnen het milieu-domein heeft een bedrijf een boete van 10 miljoen euro gekregen voor onachtzaam en onzorgvuldig handelen.
Maatschappelijk herbestemmen
Naast verstoren werden er in 2023 ook stappen gezet op het gebied van maatschappelijk herbestemmen, waarbij afgepakte goederen zichtbaar worden geïnvesteerd in de maatschappij. In Schiedam heeft een pand een nieuwe bestemming als leer- en werkplaats voor jongeren gekregen. Ook worden er pilots gedraaid om roerende goederen een nieuwe bestemming te geven. In Rotterdam werden afgepakte slaapzakken van drugs-uithalers aan de Pauluskerk gedoneerd.
Begin 2024 is ook de pilot Schenken gestart. Daarbij kunnen in beslag genomen, laagwaardige goederen geschonken worden aan non-profitorganisaties.