Politie haalt online marktplaats voor drugs en wapens offline

De politie in Duitsland heeft drie mannen opgepakt in een grote operatie tegen illegale handel op internet. Bij de actie is een grote digitale marktplaats offline gehaald. Daarop zouden onder meer drugs, wapens, hackprogramma’s en gestolen inloggegevens zijn verhandeld.

De afgelopen weken was er een hoop te doen om de marktplaats. Beheerders van het platform waren ervandoor gegaan met meer dan 14 miljoen dollar aan cryptomunten die kopers en verkopers hadden opgeslagen in hun account. Ook bedreigde een van de moderators van het platform andere leden. Hij eiste dat ze bitcoins naar hem zouden overmaken, anders zou hij hun gegevens publiceren.

Volgens techsite ZDNet verlinkte hij later het platform door zijn eigen inloggegevens op een forum te zetten en ook het ip-adres van de server openbaar te maken. Daaruit bleek dat de servers van de marktplaats in Nederland stonden.

De politieactie was een samenwerking tussen de Nederlandse politie, Duitse collega’s, FBI, de Amerikaanse drugsbestrijders van de DEA en Europol.