Politie mag eerder naam en foto van crimineel openbaar maken

De politie krijgt vanaf december meer mogelijkheden om foto’s en namen van criminelen te publiceren. Het gaat om misdadigers die hun straf dreigen te ontlopen of bij wie de vrees bestaat dat ze opnieuw toeslaan.

Dat heeft hoofdofficier Diederik Greive van het Openbaar Ministerie gezegd tegen De Telegraaf. De regels voor het delen van de identiteit van een verdachte, die staan in de ‘Aanwijzing Opsporingsberichtgeving’, gaan op de schop. De huidige Aanwijzing stamt uit 2009, vanaf december gelden de nieuwe regels. Nu moet voor het openbaar maken van foto’s en namen altijd toestemming gevraagd worden aan het OM.

Volgens de nieuwe regels kan dat meteen bij een veroordeelde die onvindbaar is of als er concrete aanwijzingen zijn dat iemand opnieuw een ernstig misdrijf zal plegen. Greive zegt in de krant dat de nieuwe regels goed zijn voor de politie en voor de samenleving. “Wij kunnen meer misdrijven oplossen en de burger ziet dat ze daar volop mee bezig zijn.”

Foto’s en namen van criminelen worden via alle mogelijk kanalen gedeeld. Het kan dan gaan om sociale media, het programma Opsporing Verzocht en ook via de krant of andere televisieprogramma’s. In de toekomst kunnen ook foto’s en gegevens van spullen die met crimineel geld gekocht zijn worden gedeeld. “Als we weten dat iemand een jacht heeft of een ander duur voorwerp en we weten niet waar het is, laten we beelden zien.”