Politie mailt twintigduizend mogelijke slachtoffers cybercrime

Twintigduizend mensen kunnen een e-mail van de politie verwachten. De inloggegevens van hun account zijn namelijk gevonden bij een 35-jarige verdachte van internetcriminaliteit in Leeuwarden. Die heeft hun account misbruikt voor het doen van online aankopen, aanmeldingen op goksites en oplichting van anderen.

Ook deed hij zich voor als eigenaar van accounts of Facebooksites en wist zo andere mensen over te halen geld over te maken dat hij liet storten op de rekeningen van anonieme credit cards. De verdachte bouwde webshops voor bedrijven en voegde aan de sites een programma toe waarmee hij gebruikersnamen en wachtwoorden kon onderscheppen, meldt de NOS.

“Het is niet zeker of de inloggegevens van die twintigduizend e-mailaccounts die op de computer van de verdachte zijn gevonden ook echt allemaal zijn gebruikt”, zegt Sylvia Sanders van de politie-eenheid Noord-Nederland. “Maar de politie adviseert iedereen toch om voor de zekerheid het wachtwoord aan te passen.” De zaak kwam aan het licht na de aangifte van een webwinkel in 2014 toen bleek dat iemand spullen op naam van een ander had besteld. Uit onderzoek bleek toen dat er meer van zulke aangiftes waren gedaan.