Politie wil 17.000 agenten uitrusten met taser

De politie heeft tijdens proefperiodes goede ervaringen met het stroomstootwapen. Politiechef Frank Paauw wil dat alle eenheden in Nederland ermee zullen worden uitgerust. Het gaat volgens de Rotterdamse politiechef, die belast is met dit dossier, om ruim 17.000 agenten.

Zij zullen de komende vijf jaar getraind moeten worden om met het wapen te werken. Vier eenheden hebben als proef een jaar met het wapen gewerkt. De politie in Amersfoort en Zwolle, het team surveillancehonden in Rotterdam en een ondersteuningsgroep in Noord-Nederland hebben van februari vorig jaar tot februari dit jaar in totaal 343 keer het wapen gebruikt. In 62 procent van de gevallen was alleen dreigen al voldoende.

Paauw noemt de taser een hele goede toevoeging aan het wapenarsenaal. “Met relatief weinig geweld en met nauwelijks kans op blijvend letsel kan je in heftige geweldsituaties erger voorkomen.”

De Tweede Kamer en het ministerie van Justitie en Veiligheid moeten besluiten of het wapen onderdeel wordt van de basisuitrusting. Het wordt volgend jaar besproken, maar wanneer is nog niet duidelijk.

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staat positief tegenover het idee. Wel wil hij nog lopend onderzoek naar de gezondheidseffecten afwachten.