Smartphones vaak niet beveiligd met wachtwoord

Smartphones zijn een goede buit voor zakkenrollers: 50 procent van de Nederlanders beveiligt hun mobiele apparaat niet met een wachtwoord en slechts 21 procent gebruikt een antidiefstaloplossing. Dat blijkt uit onderzoek door Kaspersky Lab onder 501 respondenten in dertien Europese landen waaronder Nederland.Steeds meer mensen gebruiken de smartphone voor toegang tot internet, het delen van betrouwbare gegevens en digitaal betalen. Ook de hoeveelheid en kwaliteit van de data op smartphones wordt steeds waardevoller. 77 procent van de smartphonegebruikers doet voortdurend een beroep op internet. 40 procent maakt gebruik van online bankieren. Dat betekent ook toegang tot waardevolle financiele informatie. Verder gebruikt 55 procent het mobieltje voor het regelmatig raadplegen van persoonlijke e-mailaccounts en zit 49 procent van de Nederlanders op sociale media. Ook dat genereert een grote hoeveelheid gevoelige data.

Ondanks dat het gebruik van de smartphone en de hoeveelheid waardevolle opgeslagen data toeneemt, gaan mensen daar niet bewuster en veiliger mee om, blijkt uit het onderzoek. De helft van de Nederlanders heeft een wachtwoord op het mobiele apparaat en slechts 11 procent codeert bestanden en mappen om ongeoorloofde toegang te voorkomen. Daarmee zijn deze persoonlijke gegevens vrij toegankelijk voor anderen als de smartphones in verkeerde handen vallen.

Ook het verlies van de mobieltjes die wel met een wachtwoord zijn beveiligd, kan aanzienlijke gevolgen hebben. Minder dan de helft (48 procent) maakt een back-up en slechts 21 procent maakt gebruik van antidiefstalfuncties. Dit kan betekenen dat de ex-eigenaren niet meer bij hun eigen gegevens en accounts kunnen.