Tachtig extra Rotterdamse boa’s krijgen meer opsporingsbevoegdheden

Rotterdam gaat meer handhavers van Stadsbeheer extra opsporingsbevoegdheden geven om overlast op straat aan te pakken. Tachtig buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen straks bekeuringen uitschrijven voor tien strafbare feiten.

Momenteel hebben zo’n veertig Rotterdamse boa’s deze bevoegdheden, maar het college breidt dit aantal uit tot 120. Het is de bedoeling dat deze handhavers zich vooral richten op strafbare feiten die met overlast samenhangen.

Volgens wethouder Bert Wijbenga (VVD) kan het aantal handhavers met extra opsporingsbevoegdheden nog verder groeien. Een voordeel is dat de politie hierdoor ontlast wordt. De handhavers worden door het stadhuis aangestuurd. De handhavers zullen ook nauw samenwerken met de politie. Zo gaan de boa’s briefings van de politie bijwonen.

De boa’s krijgen geen extra wapens, zoals Amsterdamse handhavers recentelijk hebben geëist. Die voerden eind januari actie om zich te kunnen bewapenen. Ze willen een wapenstok en pepperspray, maar minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en burgemeester Halsema zien dat niet zitten.