Heimelijk cameratoezicht op de werkvloer is slechts in bijzondere gevallen en onder strikte voorwaarden toegestaan. Zo kan de inzet gerechtvaardigd zijn bij een redelijk vermoeden van diefstal of fraude.
Dan geldt onder meer als voorwaarde dat andere genomen maatregelen hieraan geen einde hebben kunnen maken en dat de inzet tijdelijk is. Ook zal de ondernemingsraad hiermee moeten instemmen. Dat antwoordt minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) op Kamervragen van de SP. Aanleiding voor de vragen was een bericht in de Volkskrant dat de directeur van de Limburgse omroep L1 zijn eigen personeel wilde kunnen volgen met camera’s.
Zakelijke mails
De directeur zou ook mails van medewerkers lezen. Een werkgever mag onder bepaalde voorwaarden zakelijke mails van medewerkers lezen. Daartoe dient wel een gerechtvaardigd belang te zijn dat zwaarder weegt dan het privacybelang van de medewerkers. Als er minder vergaande maatregelen voorhanden zijn om het doel te bereiken, is het niet toegestaan. Ook zal de werkgever medewerkers voorafgaand aan het lezen van zakelijke e-mails hierover moeten informeren.
Volgens de minister gaf de intentie van de directeur van de regionale omroep aanleiding tot zorg, maar heeft de directeur zijn plannen inmiddels ingetrokken. Slob: “Ik heb begrepen dat de Raad van Commissarissen een verzoek tot onderzoek bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam aanhangig heeft gemaakt, in welk kader kan worden vastgesteld of al dan niet van wanbeleid sprake is.”