Vliegmaatschappijen moeten privédata passagiers delen met overheid

Vliegmaatschappijen moeten privédata passagiers delen met overheid

Luchtvaartmaatschappijen moeten in de toekomst gegevens over hun passagiers afstaan aan de overheid. De gegevens zouden nodig zijn om ‘terrorisme en ernstige criminaliteit’ te bestrijden, aldus minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

“Als we beter weten waar en wanneer criminelen en terroristen reizen, hebben we ze ook sneller te pakken”, zo motiveert Grapperhaus het wetsvoorstel. De gegevens zullen vijf jaar worden bewaard. Onder ‘ernstige criminaliteit’ worden misdrijven verstaan waar drie jaar cel of meer op staat. Onder meer de politie en het Openbaar Ministerie krijgen toegang tot de informatie. De gegevens worden beheerd door een aparte instantie, die onder toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens komt te staan.

Grapperhaus wil de maatregel – het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR) – zo snel mogelijk invoeren, omdat hij ervan overtuigd is ‘dat dit onze veiligheid dient’. “Maar ook omdat ik ervan overtuigd ben dat er zorgvuldig wordt omgegaan met deze gegevens.”

In Europa werd in 2012 al voor de registratie gestemd. Nederland wilde een bewaartermijn van twee in plaats van vijf jaar, maar was in de minderheid. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel het wetsvoorstel van de minister goedkeuren.